Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Kritik mot satsningen på femåringar

Solnaklubben Vasalund delar upp sina femåriga fotbollspojkar i två lag — ett sämre och ett bättre.

- Att hålla på med nivåindelning i femårsåldern är rena galenskapen, säger Rolf Carlsson, idrottsforskare och filosofie doktor vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).

Flera föräldrar och även Stockholms fotbollsförbund är kritiska till Vasalunds strategi, skriver Dagens Nyheter.

- Trots allt vi gör och allt vi pratar om verkar vi inte komma vidare, säger Urban Helsing, föreningsutvecklare på förbundet, till DN.

Vasalund skriver på sin webbplats att man erbjuder pojkar som nått längre i sin utveckling "en plats i en nivåanpassad grupp". Klubbens utbildningsansvarige Tobias Celedon säger dock att det inte handlar om någon elitsatsning. I stället är tanken att gynna dem som inte hunnit lika långt.

- Resultaten som vi sett de senaste två åren är att de andra grupperna kommer i kapp på ett annat sätt, säger han till DN.

Kompisar viktigast

Carlsson menar att resonemanget är helt fel.

- Det finns ingenting som säger att det på något sätt befrämjar någon form av utveckling för de här ungarna. Däremot riskerar man att de tröttnar och lägger av innan de hunnit ifatt rent utvecklingsmässigt, säger han.

Nivåindela senare

Nivåindelning bör ske senare, anser Carlsson. Även vid nio—tio års ålder anser han att det är tveksamt.

- Ju äldre man blir desto lättare kan man acceptera att man inte blir någon Zlatan men att man är okej ändå. Det värsta man kan göra som ledare och tränare är att säga till en knatte att den inte får vara med i gruppen för att den inte är tillräckligt duktig.

Även från kommunens håll är man tveksam till hur Vasalund agerat och har nu kontaktat föreningen för att få svar.

"Det är inget som vi tycker är lämpligt i den åldern", säger Marianne Damström Gereben (FP), ordförande i Solna stads kultur- och fritidsnämnd, enligt ett pressmeddelande.

"Vi vill höra vad som ligger bakom beslutet".

Publicerad 2013-01-10 kl 20:52
Annons
Annons
Annons