Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

LÅNGLÄSNING: Doldis bytte trean mot proffsliv i Gibraltar: "Trodde jag skulle till England"

Andra ligor och cuper

Målet var England, destinationen blev Gibraltar.
Iljas Ahmedov bytte division 3 mot ett annorlunda proffsliv.   
- Jag trodde att jag skulle till England, säger han till Fotbollskanalen.

Iljas Ahmedov ville utomlands och hamnade i Gibraltar. Efter 24 mål på 22 matcher med Vallentuna BK i division 3 under 2018 ville 27-åringen vidare, spela utomlands. Han tyckte sig inte få chansen i Sverige och packade i stället i somras sin väska och stack - utan att veta var väskan i slutändan skulle packas upp. Målet var England, men det blev till slut något annat som också visade sig vara bra. 

- Jag hade kanske spelat i division 1 eller division 2 i Sverige nu, men man vet aldrig hur det hade gått. Jag gjorde en halv säsong till med Vallentuna och sedan drog jag och spelar nu fotboll utomlands och gör det jag älskar. Det är väl det folk drömmer om. Man får ta chansen, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Men vi tar det från början, något mer detaljerat.

Ahmedov ville redan efter säsongen 2018 utomlands, men fick inte napp. Anfallaren tittade bland annat på Norge och Tyskland, provspelade i Luxemburg, men blev i slutändan kvar i Sverige.

I stället gjorde han i somras ett nytt helhjärtat försök, fick kontakt med en agent och tog sig till England för att spela uppvisningsmatcher. 27-åringen ville ha ett äventyr och hoppades på att få ett kontrakt i National League, engelska femtedivisionen, alternativt ett avtal med något lag i någon annan liga utomlands, men fick i stället ett lite oväntat erbjudande - från Gibraltar.

- Jag trodde faktiskt att jag skulle till England. Det var lite klubbar i England som en agent, som jag pratade med, hade kontakt med i National League och på liknande nivå. Det skulle ändå vara helt okej nivå och man har ju läst ganska mycket om engelsk fotboll. Det kan gå snabbt att ta steget vidare. Jag packade bara min väska och tog med allt. Jag var ganska säker på att jag skulle få ett kontrakt någonstans, men jag visste inte att det skulle bli i Gibraltar, säger han.

ANNONS

Europa Point, som bildades 2014 och som är ett av tolv lag i Gibraltars högstaliga, blev imponerat av Ahmedov. Anfallaren blev inbjuden till provspel och skrev sedan på ett kontrakt. Först och främst fick han däremot söka information om vad det egentligen var han skulle komma till.

- Jag hade helt ärligt ingen koll på Gibraltar och deras liga. Jag trodde faktiskt att Gibraltar låg i England, men när jag sedan googlade på det såg jag att det ligger i Spanien och att det är en brittisk koloni. Det var ganska bra omständigheter och intressant. Något nytt!

Gibraltar är, precis som Ahmedov berättar, ett brittiskt territorium på södra delen av Iberiska halvön. Länge var Gibraltar en del av Spanien, men blev i början av 1700-talet i stället en del av Storbritannien. Lite mer än 30 000 människor bor där och det officiella språket är engelska.

ANNONS

Mycket av arkitekturen är spansk, medan samhället är brittiskt präglat med bland annat brittiska telefonkiosker, postlådor, dubbeldäckare, pubar och maträtter som ”Fish and chips” i varje gathörn. Gibraltar har genom åren haft folkomröstningar om att tillhöra Storbritannien eller Spanien med resultatet Storbritannien.

Ahmedov berättar att han blev lockad av miljön och att få spela i en högstaliga ute i Europa.

- Det var lockande med vädret, miljön och att bo i Spanien. Jag blev också lockad av att kunna ta nästa steg vidare. Om man vinner tre matcher i cupen här har man chans att ta en plats i Europa League-kvalet. Det är inte i många länder du kan få göra det. Det vore häftigt!

Ahmedov syftar på att Europa Point nästa år går in i åttondelsfinalen i inhemska cupen Rock Cup, där vinnaren får en kvalplats till Europa League-kvalet. Ligavinnaren får i sin tur en kvalplats till Champions League och ligatvåan en kvalplats till Europa League, vilket gör att en andraplats i Rock Cup möjligen kan ge Europa-spel. Tre segrar och Ahmedov kan få spela kvalmatcher i Europa.

ANNONS

- Om vi kommer till final kommer vi troligen att möta något av topplagen i ligan som brukar vinna. De har också en plats i Europa, vilket gör att vi oavsett om vi vinner eller förlorar i finalen har en plats. Om man tittar på statistiken är det alltid Europa FC, St Joseph’s eller Lincoln Red Imps som vinner.

I ligan - där alla matcher spelas på nationalarenan Victoria Stadium - har det hackat. Ahmedovs Europa Point, som nu gått på vinteruppehåll efter första halvan av säsongen, är tia i ligaspelet och har en bra bit upp till Europa FC i serieledning. Möjligheten att vinna ligan är mer eller mindre över.

- Vi hade en lång försäsong med många bra matcher. Allen Bula, som är gammal förbundskapten i Gibraltar, tränade oss då, men det var ett helt nytt lag eftersom att en ny ägare köpt ihop hela laget. Det var som att vi började från ”scratch” och det gick för egen del bra under försäsongen, men sedan fick jag inte spela när ligan drog igång. Tränaren hade skumma bortförklaringar, men man fick acceptera det och bara köra på under träningar och med inhopp. Sedan gick det en tid och resultaten var inte på vår sida. Vi hade inte spelarna vi behövde. Det var mycket skador och få backar. De hade rekryterat dåligt och vi bytte för någon månad sedan tränare och sedan dess har det blivit både mer intensivt och professionellt, berättar han.

ANNONS

Artikeln fortsätter under bilden.

Europa Point har möjligen heller inte de bästa förutsättningarna att vinna ligan. Ahmedov berättar att alla lag i ligan måste ha minst fyra spelare från Gibraltar på planen och att nivån mellan de spelarna skiljer sig åt. De bästa klubbarna tar in de bästa inhemska spelarna.

- Problemet är bara att topplagen signar alla bra spelare från Gibraltar och sedan sitter dem på läktaren. En del får bra betalt för att inte spela alls. Det är mer ett taktiskt drag för att de andra lagen inte ska få dem. 

Samtidigt tränar inte hela Ahmedovs lag ihop varje dag. Flera utländska spelare, runt tio stycken i varje lag, är bosatta i Spanien och tränar varje dag där med undantag för två träningspass i veckan i Gibraltar. De inhemska spelarna bor i sin tur i Gibraltar och närvarar enbart vid just de två träningspassen. Många spelare från Gibraltar jobbar vid sidan av fotbollen, samtidigt som de ändå får speltid med anledning av regeln om att fyra inhemska spelare ska vara på planen.

ANNONS

- Det är ganska långa sträckor för dem att åka när de jobbar sent, men jag vet inte om de inte har lust att lämna Gibraltar och träna i Spanien eller om det är just att de jobbar. Vi måste ändå träna och därför tränar vi i Spanien där vi bor. Vi är ändå 10-15 spelare som bor i Spanien och då kör vi passen där varje morgon och två gånger i veckan med hela laget i Gibraltar. 

Är det okej för klubben att de inte kommer och tränar kontinuerligt?
- Nej, men de kan inte göra så mycket, man måste ju ändå ha dem på planen. De blir lite bekväma. Om de inte är där kan vi inte spela matchen. Därför tror jag att många klubbar accepterar att de får komma när de vill. Jag tycker att det är fel av ligan att göra så. Det är okej med en eller två på planen, men nu är det fyra och det pratas om fem till nästa år.

ANNONS

Nivån mellan topp- och bottenlag i ligan varierar också. Serieledaren Europa FC har exempelvis gjort 58 mål och släppt in åtta efter elva matcher, medan jumbon College 1975 endast har gjort fem mål och släppt in 67 efter lika många matcher.

- Europa FC håller ganska bra klass och förlorade till exempel mot AIK med 1-0 i båda matcherna för ett par år sedan i Europa League. Jag tror att topplagen håller allsvensk nivå, men de sämre lagen förmodligen är på superettan- eller division 1-nivå. Allt beror på vad man har för spelare och tränare. Det är sådana bitar som spelar stor roll, säger han och fortsätter:

- Vi behöver till exempel fylla på med fler spelare från Gibraltar och andra spelare som kan hjälpa oss på traven. Det finns många spelare som har spelat i till exempel West Hams och Arsenals akademier, men som sedan har blivit släppta. Det är en bra nivå på spelarna, men det krävs också en bra tränare som pushar laget och gör det mer professionellt. Det har vi nu med Ian Hendon (tidigare en del av West Hams ledarstab). Han pusslar ihop allt och med hans förmåga och erfarenhet kan det bli bra.

ANNONS

Vid sidan av planen trivs han också bra. Ahmedhov har, precis som alla andra utländska spelare i laget bott i Spanien, men också flyttat runt lite grann. Bäst bodde han med lagkamrater i Estepona.

- Jag bodde först i San Roque, som är precis vid gränsen till Gibraltar, och sedan tyckte klubben att vi kunde bo närmare Marbella och då bodde vi i San Pedro. Det var många som ville testa på att jobba och då fanns det fler möjligheter till det där. Sedan bestämde vi oss för att hitta något närmare Gibraltar och då flyttade vi över till Estepona. Då bodde vi i ett stort hus som var väldigt nice. Det låg precis vid stranden. Vi hade havsutsikt, pool och levde drömmen. Sedan blev vi färre och färre och då flyttade vi närmare San Pedro igen.

Hade du havsutsikt i Sverige också?
- Nej, man bodde hemma, jobbade och kombinerade det med fotbollen. Det var något man var tvungen att göra. Det går inte att leva på fotbollen i alla lägre divisioner och då fick man vänta på chansen och sticka när man fick den.

ANNONS

Ahmedov har levt på fotbollen i Gibraltar, men trots ett liv vid stranden och ett cup-spel nästa år som kan ge möjlighet till en Europa-plats är det inte säkert att han stannar. Ahmedov hade avtal över första halvan av säsongen och är nu fri att lämna, men medger att det lutar åt en fortsättning.

- Vi får se vad som händer. Jag har lite erbjudanden och stänger inga dörrar. Mitt kontrakt går ut, men de vill ha kvar mig nästa år och satsa på mig. De är väldigt nöjda med mig som spelare och jag har bevisat att jag kan prestera när jag får chansen. Det lutar åt det hållet (att stanna), men man får se vad som kommer upp, säger han.

Om han stannar hoppas han att Gibraltars fotbollsförbund kan lösa pappersarbetet något snabbare än i somras. Då fick han känna på att det ibland kan ta lite tid med saker och ting i Gibraltar.

ANNONS

- Svenska Fotbollförbundet accepterade min övergång ganska fort i juli och det brukar bara ta en, två veckor. Gibraltars förbund hade det bordet, men det tog ett tag innan de registrerade mig. Jag fick veta att jag var spelklar samma dag som det var match. Det är lite skrattretande egentligen, man är van vid det svenska systemet, att allt är organiserat. Är det i morgon är det i morgon. I Gibraltar är det lite mer… Vad är det spanjorerna säger? Det är lite mañana, mañana, säger han och skrattar.

Om han väljer att stanna kan han möjligen få spela med fler landsmän. Ahmedov har tipsat andra spelare från Sverige som möjligen kan förstärka Europa Point till 2020.

- Jag tror att det finns möjlighet att några blir signade, men vi får se. Jag vet att vi hade lite provspelare över i helgen från olika delar av världen, alltifrån Sverige, Norge, England och Afrika till Argentina, och det såg ut att vara bra nivå på vissa spelare. Det finns många spelare som håller en bra nivå, men som inte fått en ärlig chans.

ANNONS

När Ahmedov först packade väskan trodde han på något annat, Norge eller England. I stället blev det Gibraltar, ett annorlunda proffsliv som han nu är glad över att han hoppade på, även om det förstås inte blev precis som han tänkte sig från början. 

- Jag tänkte ju mig någon av grannländerna efter 2018, Norge främst, men sedan det blev via England till Gibraltar. Det var en ren chansning som kändes rätt och det blev bra, säger han och fortsätter:

- Det finns mycket kvalitet i Sverige, men det är inte lätt att få chansen. Alla får inte visa upp sig och även om mycket handlar om att prestera gäller det också att ha kontakter. Efter att jag vann skytteligan kom det lite från ettan och tvåan, jag tittade utomlands och började leta efter vart jag kunde gå. Jag satsade sedan alla kort på att komma utomlands. Man får både ta och ge i den här världen. Ibland offrar man något för att få något annat.

ANNONS

Publicerad 2019-12-21 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto