Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Lennart Johansson efter senaste skandalen: "Blatter måste avgå"

Sepp Blatter kände till att ISL betalade mutor till bland andra förre Fifa-presidenten Joao Havelange.

Nu kräver Lennart Johansson Blatters avgång:

- Han måste själv ta konsekvenserna och avgå, säger Johansson till fotbollskanalen.se.

Efter premiären av dokumentären "Lennart" så bryter Lennart Johansson tystnaden och den förre Uefa-presidenten har tydliga signaler om vad skandalomsusade Fifa behöver:

- Skaffa en ny president. Det genomsyrar hela organisationen om man har en chef som vacklar med sanningen och dinglar hit och dit med en massa floskler. Han ska verka så ärlig och uppriktigt vilket han inte är. Jag ser ingen annan lösning än att byta ut honom. Att han själv tar konsekvenserna och avgår.

- Nu är det bevisat att det var fiffel och Havelange har fått falla till föga och Jack Warner likadant.

Bakgrunden till Lennart Johanssons ilska är Fifa:s egen utredning om mutskandalen kring mediaföretaget ISL som kom i förra veckan.

Där slår utredaren fast att ISL ska ha betalat ut mutor till flera Fifa-ledare som ex-presidenten Joao Havelange, hans förre svärson Ricardo Teixeria samt Nicolas Leoz som alla mottagit miljoner.  

Joao Havelange fick som straff kliva av posten som hederspresident i Fifa och även de andra har lämnat Fifa. 

Sittande presidenten Sepp Blatter fick kritik i rapporten för att ha hanterat skandalen klumpigt när han fick en inbetalning som var en muta men som av misstag hamnade hos Fifa och Blatter skickade den vidare till rätt person.

Vid tillfället fanns inga etiska riktlinjer inom Fifa och dessutom var det inte mot schweizisk lag att ta emot mutor och därför blev det få följder.

- Nu har det kommit fram att Havelange fått erkänna att han köpt röster. Det känns som en upprättelse men samtidigt är jag inte glad, för det visar hur ruttet det är i vissa kretsar och att jag hade rätt. 

Hur är det att få det bevisat nu - så långt efter förlusten i Fifa-valet 1998?

- Jag känner det som en upprättelse, jag känner att det var jag som skulle ha varit med i leken på allvar. De som såg de bruna kuverten och allt som hände under Fifa-kongressen hade rätt. 

Har Blatter vetat om det?

- Det är klart att han vetat om det här, klart han varit medveten om det. De säger att han har spelat en klumpig roll, men har hållit sig utanför i vetskap om att det är för farligt att bli avslöjad.

- Nu har bevis framkommit som alla förstår att han måste haft vetskap om. Det är tillräckligt för att han ska lägga av nu.

Han talar själv om att fortsätta?

- Det har han gjort hela tiden, vi får se hur fotbollsvärlden reagerar.

Förvånad att han kan sitta kvar år efter år? 

- Men han har kontroll över sina närmaste, i exekutivkommittén, det kommer fram successivt.  

Lennart Johansson skyller en aning på medierna som inte tagit fram tillräckligt med information med skandalerna, men ger den engelska journalisten Andrew Jennings rätt.

- För mig att vara den som bevisar skulden hade inte varit lämpligt, säger Johansson.

Publicerad 2013-05-06 kl 17:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons