Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Sport för män – det är kvinnor som inte filmar

KALMAR. Mikael Antonsson drog till med den gamla, vanliga klyschan efter att motståndarna filmat.
”För mig är fotboll en sport för män.”
Landslagsbacken måste missat att kvinnor aldrig filmar.

Tillbringat veckan i Kalmar på en kurs på Fojo – läs mer här - för fördjupad sportjournalistik. Vi har lärt oss mer om att kolla årsredovisningar, kartlägga personer, göra databaser och diskuterat sportjournalistik.

En fråga som kom upp första dagen var genus och i en liten grupp satt vi och vände och vred på det hela. Det är så förbannat lätt att man som man glider in i en försvarsställning, om att man minsann inte gör någon skillnad på om det är män eller kvinnor. Vilket man säkert tror på.

ANNONS

Det låter ju så bra, och vi män har alla möjliga förklaringsmodeller till varför vi gör si eller så. Naturligtvis är det ingen som medvetet väljer bilder på kvinnor som visar känslor och män som presterar, det är ju tidspress och tidningen ska gå. Ändå så är det tydligt när man kollar ett batteri tidningar: män presterar, kvinnor visar känslor.

Samtidigt är vi alla produkt av vår tid och den miljö vi växer upp i präglar oss starkt. Det slår mig bland annat när jag för höra på omvägar om en av de trevligaste och mest korrekta elittränarna i landet i en tid av motgång stått och skrikit till spelarna: ”Ni spelar som f****r”.

Jaha, varför är det just den kvinnliga delen av kroppen som symboliserar det? Inget jag kan svara på men jag har givetvis både hört och sagt det själv på samma förklenande vis mängder av gånger under mina 48 år på jorden. Har även skrikit den manliga motsvarigheten, men det har en annan klang.

ANNONS

Det är trots allt intressant att reflektera över vad vi säger och vilka ord vi använder. Så här i efterhand kan jag fascineras över att vi kallade det negerboll så många år och inte reagerade. Hur korkade var vi? Naturligtvis handlade det om att vi var präglade av tidens anda och alldeles för få vågade ifrågasätta.

Mikael Antonsson är utan tvekan en av landslagets mest sympatiska personer och vettig, klok och balanserad. Det säger en hel del när han efter torsdagens Europa League-match mot Club Brügge, och där anfallaren Nicolas Castillo filmade, slog fast: ”Fotboll för mig är en sport för män, och då ska man inte kasta sig”.

Underförstått att det är kvinnor som kastar sig och inte ”står upp som en riktig man.” Eftersom jag även bevakar kvinnor som spelar fotboll så kan jag upplysa Mikael Antonsson att just kvinnor filmar inte när de spelar fotboll. De står upp, utan att vara män.

ANNONS

Mikael Antonsson är givetvis fast i det som varit en stor del av hans omklädningsrum och en viss del av hans liv hela vägen från Blekinge via Kamratgården, Österrike, Grekland, Italien och nu Danmark. Där säger man den typen av saker, oavsett om det är sant eller ej.

Det säger också en del när det bara passerar i dansk press utan reaktion. Jag vet att Danmark på många sätt är olikt Sverige och där man på vissa områden är friare och liberalare så är man på andra områden konservativare och mer lagda åt att: Vi har alltid sagt negerboll och det kommer vi att fortsätta att göra, och det är inget som är fel.

Faktum är dock att Nicolas Castillo är en man och det är han som kastar sig, och man kan säkert lokalisera någon kvinna som filmat, även om jag inte sett det. Så man kan konstatera att det är människor som kastar sig och de gör det för att få med sig fördelar, precis som en back som håller i tröjan, står på fötterna eller fäller en motståndare.

ANNONS

Jag är själv präglad på exakt samma sätt och tycker att det är värre att filma än att sparka ner någon. Varför? Ja, det är så jag lärt mig och jag har många gånger försvarat dårtacklingar, och innan Martin Åslund och jag pratade om det och han lite elegant just sköt in det där om att en kapning kan förstöra en karriär så har det egentligen inte slagit mig.

Så jag är inte bättre än Mikael Antonsson eller en majoritet av männen, däremot har jag lärt om på vissa områden och håller på att lära om på andra, så att jag inte tänker riktigt på samma vis längre. I dag är jag åtminstone framme vid att filma är lika illa som att sparka ner någon, och försöker fundera fram andra sätt att uttrycka mig.

Kom på mig själv att säga något om kärring och att inte vika ner sig, och då slog det mig att min mamma på många sätt var oerhört mycket kraftfullare än min pappa, och var det någon som vek ner sig så var det han och egentligen borde jag vara fast i det att en gubbe viker ner sig.

ANNONS

Rätt fascinerad över att jag aldrig hörde den typen av saker i hemmet under min uppväxt i Lund, utan det är i andra miljöer som jag hört just sådant. Sedan var det naturligtvis en miljon andra saker i hemmet som präglade mig som man och som jag lever vidare med.

Det går garanterat att leta upp människor som skulle kunna lyfta fram negativa saker jag sagt eller där jag inte levt som jag försöker lära i dag när det gäller genus. Inget jag hymlar om, men enda sättet att ta ansvar framåt är att ändra på beteenden och sätt att tänka.

Det positiva med att Mikael Antonsson säger just så är att man får syn på det, och kan diskutera det. Inte så att jag vill hänga Antonsson, för han är bara fast i sätt att uttrycka sig. Utan det handlar om att vi måste försöka bli ännu mer medvetna om vad vi säger och tänker och att vi för det vidare.

ANNONS

Sedan kan man alltid passa på att rätta Mikael Antonsson och upplysa honom om att fotboll utan filmande spelas av kvinnor, och att fotboll med filmande spelas av män. Så nästa gång han går ut och gnäller på en filmande anfallare så borde han tipsa anfallaren om att han drar ner synen på män.

Publicerad 2014-10-24 kl 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto