Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

LUNDHS PODCAST: Jönsson om tiden i Japan: ”Laudrup kom och ersatte mig”

Från Halmstad till Japan, den resan gjorde Jan Jönsson.
 I podden Lundh berättar Jönsson om sitt äventyr i Asien.
- Spelarna tittade på en med stora ögon, säger han.

Det var i början på 90-talet som Jan Jönsson antog utmaningen och reste till Japan för att vidga sina fotbollsvyer.  Sanfrecce Hiroshima och Vissel Kobe kom att bli Jönssons klubbar under hans  år i landet. Där var han både ledare men även spelare. När Kobe inte hade fyllt sin kvot av utländskaspelare hoppade Jönsson själv in i laget och blev en spelande assisterande tränare.

- Jag kom in och gjorde nytta på planen. Jag var inte lika snabb som de andra i benen men i fotbollstanken gjorde jag nytta, både den och nästa säsong. Sen kom min ersättare och han hette Michael Laudrup så det var väl okej att bli ersatt av honom, säger Jönsson i podden Lundh.

Att gå från Örjans Vall till Hiroshima blev till en början en kulturkrock och Jönsson tvingades att omforma sin ledarstil.
- Det är en väldig skillnad. I Japan var spelarna vana vid att ledaren är väldigt styrande så det var inte lönt att försöka sig på att säga till någon att ”Det var bra det du gjorde i den situationen men vad kunde du ha gjort istället?” Då tittade de bara på en med stora ögon som om det ville säga ”Du är min ledare, min tränare, du ska tala om vad jag ska göra.”

Att flytta till Japan med en annan kultur var dock inget som Jönsson hade svårt att bestämma sig för.
- När chansen kom så tvekade jag inte. Du lär dig mycket som människa. Det är nyttigt att vara utlämnad och lära sig ett nytt språk och ta tag i det för att göra dig förstådd.

Publicerad 2014-10-30 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons