Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

LUNDHS PODCAST: Zetterberg om det belgiska talangundret: ”De gör smarta val”

På senare år har Belgien fostrat flera storstjärnor inom fotbollen.
Pär Zetterberg menar att ett av flera skäl är talangernas rätta val av klubbar.
- De gör smarta val för sina karriärer, säger förre Anderlecht-mittfältaren i podcasten ”Lundh”.

När Belgien tog sig till VM i Brasilien var det landets första mästerskap på tolv år. Storstjärnorna Vincent Kompany, Eden Hazard och Kevin de Bruyne var bara några av spelarna som var del av laget som stod för en stark insats och tog sig till kvartsfinal. Pär Zetterberg, tidigare stjärna i Anderlecht, tror inte att Belgien direkt har revolutionerat sitt sätt att se på fotboll, men att en av faktorerna till Belgiens ”fotbollsboom” är klubbarnas satsningar på ungdomsakademin.

- Storklubbarnas träningskomplex har utvecklats enormt mycket. Anderlecht, Genk, Standard, alla storklubbar har stora anläggningar och har satsat enorma pengar för att utveckla sina ungdomsakademier. Samtidigt har det varit under en lång tid i Belgien att man har köpt afrikanska och sydamerikanska spelare men det har varit svårt, för de bättre spelarna går till de större ligorna.

Då blir de tvingade att satsa på sina egna talanger i sina hus och då har de fått fram fler och fler spelare och blivit bättre och bättre, säger han i podcasten ”Lundh”.

- Det sätter lite av ett mönster för ju fler chanser du ger talangerna ju mer utvecklas de. Man börjar med Kompany så kommer nästa och nästa och nu ser man resultat i ungdomsfotbollen i Belgien. Anderlecht mötte Barcelona i Champions League för juniorer och de vann mot de regerande mästarna med 1-0, så där finns ju talanger fortfarande. Många som spelade den matchen kommer spela i A-truppen nästa år och det är inte bara de som gör det, utan även Standard och Genk. Talanger frodas tack vare att man ger chansen.

Trots landets talanger flyttar också många utomlands, men 44-åringen menar att det finns en viktig grej som skiljer de belgiska talangerna från de svenska gällande klubbval.

- I Sverige går vi till storklubbarna i Europa men Hazard gick till Lille. Där har du en möjlighet att gå upp till A-laget och vad händer då? Jo, du gör dig ett namn och går till nästa klubb. Kompany gick från Anderlecht till Hamburg och där hade han möjlighet till A-lagsfotboll. Det är så man får utvecklas och de gör smarta val i karriären. De väljer inte alltid den största klubben utan gör val där de kan utvecklas och spela till sig ett bra A-lagskontrakt, säger Pär Zetterberg i podcasten ”Lundh”.

Publicerad 2015-03-13 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons