Nattsvart för Borussia Dortmund - Bayern vände och vann "Der Klassiker"

Andra ligor och cuper

Borussia Dortmund såg ut att kunna knäcka Bayern München.

Så blev det inte.

Hemmalaget på Allianz Arena vände och vann "Der Klassiker", vilket innebär att Jürgen Klopps manskap ligger på negativ kvalplats.

Styrkeförhållandena mellan Bundesligagiganterna är förändrade jämfört med tidigare säsonger. Bayern växer sig allt starkare, dominerar allt mer och skördar allt fler framgångar såväl inhemskt som utomlands. Dortmund går tyngre. Inför helgens möte hade Jürgen Klopps manskap halkat under nedflyttningsstrecket, till följd av att Hamburg lyckats slå Bayer Leverkusen.

Men när väl spelet satte igång på Allianz Arena var det ändå inte Pep Guardiolas manskap som tog tag i taktpinnen. Åtminstone inte målmässigt. Istället utnyttjade Marco Reus en omställning till att mycket läckert nicka in 0-1 för gästande Dortmund på ett inlägg från höger. En lite typisk händelseutveckling. Under den gångna veckan har ju Bayern retat gallfeber på sin konkurrent från Westfalen genom att antyda att man är intresserade av att värva just Reus.

Bayern saknade heller inte chanser i den första halvleken. Särskilt nära var Arjen Robben som fintade bort motståndarnas försvar fullständigt varpå han skickade ett avslut mot i stort sett öppen bur. Men Roman Weidenfeller var snabbt tillbaka och lyckats styra undan.

Men med 20 minuter kvar dök en mycket speciell spelare upp i Dortmunds straffområde. Lagets förre skyttekung Robert Lewandowski högg när  Neven Subotic inte lyckades bryta en djupledspassning och sköt 1-1 för Bayern. Ett ganska logiskt resultat sett till matchbilden. Hemmalaget tog under den andra halvleken successivt över mer och mer av spelet, inte minst efter att Franck Ribery byttes in på planen.

Och tendensen med ett offensivt hemmalag fortsatte. Till sist gav pressen utdelning. Bayern fick straff, Arjen Robben klev fram - och satte 2-1.

Om resultatet står sig innebär det att Dortmund förlorat fem raka seriematcher, och att den tidigare så vägvinnande klubben parkerar på negativ kvalplats.

Publicerad 2014-11-01 kl 20:28