Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Ny ligaranking: Italien före Portugal, Frankrike före Ryssland - Sverige långt ifrån extra CL-plats

Foto: SCANPIX

Frankrike och Ryssland slåss om vilket av länderna som ska få tre, och vilket som ska få två, Champions League-platser till säsongen 2016/2017. För Sveriges del är det dock långt kvar innan landet är nära att utmana om extra Champions League-platser.

UEFA:s ligaranking är knepig och är en totalsumma över de fem senaste årens resultat, men det är den rankingen som bestämmer hur många Europacupplatser som varje land tilldelas. I dagsläget är Sverige på plats 23 och topp-3-blocket med Spanien, England, och Tyskland är spikat, men det finns ett par intressanta strider i år.

En duell av mer akademisk betydelse är att Italien återigen ser ut att gå om Portugal i ligarankingen. Italien har 57.176 poäng och Portugal 56.049, men Portugal kommer nästa år att tappa hela sju rankingpoäng jämfört med Italien, så förändringen kommer att ske i framtiden oavsett det här årets resultat.

En mer intressant strid är däremot om vilken liga av Ryssland och Frankrike som ska få plats 6 på rankingen, en plats som innebär tre Champions League-platser. Frankrike har länge haft den positionen, men Ryssland har börjat utmana under de senaste åren. Efter veckans matcher har Frankrike 45.750 poäng jämfört med Ryssland 45.665. En jämn strid, där Frankrike har fördelen att de har fem lag kvar i turneringen medan Ryssland har fyra stycken.

Om Sverige ska bli tilldelade fler platser så krävs det att landet kommer in på topp-15. Sveriges rankingpoäng idag är 17.725, och landet på 15:e plats är Rumänien med 24.799. Däremot kan Sverige nästa år gå om Danmark som Skandinaviens starkaste liga.

Publicerad 2014-10-03 kl 12:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons