Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Osäkerhet trots målkameror

Målkamerorna tar steget in i fotbollens värld. Men enligt en artikel i tidskriften Nature kan felmarginalen på systemet uppgå till flera centimeter.

- De är inte, och kommer aldrig bli, hundraprocentigt exakta, säger Nic Fleming, mannen bakom artikeln.

Under pågående Franska mästerskapen i tennis är åskådarna och tv-tittarna vana att se grafik som avgör huruvida bollen är inne eller ute. Tekniken kallas Hawk-Eye och ska nu, tillsammans med snarlika GoalControl, erövra fotbollsvärlden i förhoppningen att felaktiga domslut kring mål försvinner.

Felaktiga löften

Men teknikjournalisten Nic Fleming, som tar upp ämnet i tidskriften Nature, säger att fotbollsföreträdare gått ut med felaktiga löften om att målkamerorna kommer att eliminera felbesluten.

- Tekniken är med största sannolikhet bättre än de mänskliga domarna, men kärnan är att de inte är, och aldrig kommer att bli, hundraprocentigt exakta, säger Fleming.

I artikeln skriver han att det är lätt att tolka Hawk-Eye som en typ av repris när det egentligen bara är en kvalificerad gissning. Inom fotbollen kommer bilder från sju olika höghastighetskameror, riktade mot målen, tillsammans försöka avgöra bollens position när den passerar (eller inte passerar) mållinjen. Hawk-Eye hävdar, enligt Fleming, en felmarginal på sex millimeter och GoalControl fem millimeter. Men Internationella fotbollsförbundet vill inte bekräfta siffrorna mer än att båda systemen uppnår kravet på max tre centimeters felmarginal på en boll som färdas i 70 kilometer i timmen.

Ska användas i VM

- De kommer fortfarande bedöma fel då och då, även om det bara händer ibland, säger Nic Fleming.

I Confederations Cup nästa månad och i VM nästa år kommer GoalControl att användas. Premier League har inför kommande säsong valt att använda sig av Hawk-Eye.

Publicerad 2013-05-29 kl 19:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons