POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Östersunds nya fynd - hetare än Accam

HIF:s David Accam har redan presenterat sig i allsvenskan - men Östersunds sydkorean Seon-Min Moon haussas ännu mer.
- Han har faktiskt större potential än Accam, säger division 1-lagets fotbollsansvarige.

Lilla Östersunds FK fick stor uppmärksamhet under sommaren, då flera allsvenska klubbar kämpade om ghananske jättetalangen David Accam. Helsingborg drog längsta strået och för – enligt uppgifter – 2,5 miljoner säkrade man upp Accam först till nästa säsong.

Men kort därefter kom man överens om en övergång redan i år, och Accam har på några veckor snabbt gjort sig ett namn. Två inhopp mot Celtic i CL-kvalet och i söndags i toppmatchen mot AIK där Niklas Backman såg ut att stå stilla när vindsnabbe Accam ryckte loss och gjorde 1-0.

Östersunds fotbollsansvarige Daniel Kindberg är inte ett dugg förvånad över den snabba succén.

- Jag visste på förhand att det skulle bli bra direkt, Accam är en oerhört välutbildad spelare och känner man till hans bakgrund så förstod man han skulle explodera, säger Kindberg till FotbollDirekt.se.

- Han har en väldig massa fotbollsutbildning och har spelat akademifotboll, men ingen tävlingsinriktad a-lagsfotboll på hög nivå. När han får chansen i en bra miljö som nu så blir det som att hälla bensin på eld. Han är ju trots allt 22 år och har en gedigen bakgrund.

Och mer är på väg från Östersund – sydkoreanske innermittfältaren Seon-Min Moon har liksom Accam hämtats från Nike Football Academy, en fotbollsakademi i England som genom auditions plockar upp talanger från hela världen och utbildar dem. Och Moon är nästa spelare att lämna för allsvenskan, spår Kindberg.

- Han har ännu större potential än Accam och påminner om Shinji Kagawa från Manchester United i spelstilen. En enorm talang, jättelungor och orkar löpa hur mycket som helst. Snabbheten med boll första tio meterna är unik. Så vi tror enormt mycket på honom.

Nu är transferfönstret som bekant stängt, men ÖFK håller hårt i sin mittfältspärla. En försäljning i vinter är inte aktuell, man vill ha kvar Moon minst halva 2013.

- Ja, vi kommer inte att sälja honom i januari utan han ska få utvecklas i lugn och ro hos oss, så kan det kanske bli mer aktuellt nästa sommar.

- Men han kan definitivt ta steget till allsvenskan direkt. Det finns ingen skillnad mellan division 1 och allsvenskan när det gäller att hoppa högt, springa fort eller orka springa länge. Det är mer spelförståelse och teknik som skiljer. Har man det som Accam och Seon-Min Moon har så kan man ta steget.

Östersund har inte mindre än tio utlänningar i a-truppen – inget som sticker ut i ett allsvenskt perspektiv, men däremot på en division 1-nivå.

- Vi har ett unikt scoutingnätverk som gjort det möjligt. Vi tror ju på att fotbollen är global och att det inte spelar någon roll var du kommer i från. Vi vill utveckla spelare och sälja dem vidare när de är redo.

Publicerad 2012-09-08 kl 15:01
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå