POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Oväntad razzia mot Fifa - polisen grep ett tiotal höjdare

Schweizisk polis gjorde i natt en överraskande razzia mot ett lyxhotell i Zürich för att gripa sex högt uppsatta deltagare i internationella fotbollförbundet Fifas årliga möte. 

Fotbollsledarna, flera av dem medlemmar i Internationella fotbollsförbundets (Fifa) exekutivkommitté, befann sig i Zürich för det årliga mötet där det på fredag ska väljas ordförande.

- Jag kan inte reagera med annat än att, är det ett brott som har begåtts som ska de straffas. Men jag är inte förvånad. Det här är en ny tragisk sak kopplad till Fifa, säger den förre Uefa-ordföranden Lennart Johansson till Expressen.

"Satt i väggarna"
Bland de gripna, som ska begäras utlämnade till USA, finns Jeffrey Webb från Caymanöarna som är en av Fifas vice ordförande. En annan är Eugenio Figueredo, Uruguay, också vice ordförande i Fifa och tidigare ordförande i Sydamerikas fotbollsförbund. En tredje misstänkt är Jack Warner, Trinidad och Tobago. Han var tidigare medlem i exekutivkommittén och ordförande i Concacaf, fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien. Han har tidigare varit anklagad för en rad etiska överträdelser och korruption inom fotbollen.

- Vi är förvånade hur långt det gick och att nästan all verksamhet berördes. Det verkade nästan som om det var förbundets sätt att göra affärer, som om korruptionen satt i väggarna, säger en företrädare för åklagarmyndigheten.

Totalt omfattas fler än tio personer av åtalen, men alla misstänkta fanns inte på plats i Zürich.

Blatter skyddad
Utredningen är ett bakslag för Fifas mångårige och omstridde ordförande Sepp Blatter, även om han inte finns bland de misstänkta. Han väntas på fredag bli omvald till en ny period som Fifa-boss.

- Han klarar sig nog. Han klarar sig alltid. Han ser till att han är skyddad, säger Johansson.

Den förre fotbollsstjärnan Luis Figo hoppade i förra veckan av sin kandidatur till Fifa-ordförandeskapet och sade då:

- Jag har blivit vittne till flera händelser, över hela världen, som borde få alla som vill att fotbollen ska vara fri, ren och demokratisk att skämmas.

Polistillslaget ska ha genomförts under diskretion, där civilklädd polis tog sig in på hotellet och slog en ring kring det för att hindra misstänkta från att avvika från platsen. Däremot ska själva gripandena ha skett fredligt och polisen satte inte handbojor på någon, utan de misstänka fördes bort under lugna former, skriver nyhetsbyrån AP.

Enligt det schweiziska justitiedepartementet ska misstankarna om pengatvätt och mutbrott sträcka sig tillbaka till början av 90-talet och ha pågått fram till nu.

"De misstänkta för mutbrott - representanter från medieföretag och rättighetsbolag - ska ha varit inblandade i upplägg som gett fotbollens representanter (Fifa-delegater och andra knutna till Fifas organisation) pengautbetalningar på motsvarande 100 miljoner amerikanska dollar", skriver justitiedepartementet.

"I gengäld ska företagen ha fått medie-, marknadsförings- och sponsorrättigheter i samband med olika fotbollsmästerskap".

Det schweiziska justitiedepartementet skriver även att de misstänkta Fifa-delegaterna ska förhöras under dagen för att sedan, om de går med på det, utlämnas skyndsamt till USA. Skulle delegaterna hävda sin oskuld till brottsmisstankarna kan USA:s åklagarämbete formellt begära att de lämnas ut enligt ländernas bilaterala utlämningsavtal, och i så fall kan delegaterna hållas häktade i Schweiz i upp till 40 dagar medan saken prövas.

Publicerad 2015-05-27 kl 07:05
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto