Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Överlevde tsunamin - nu är mirakelpojken klar för Sporting Lissabon

Foto: Twitter

Han är pojken som överlevde tsunamin i ett övergivet träsk för att få chansen att återigen spela fotboll. Nu har Cristiano Ronaldos nära vän presenterats av Sporting Lissabon.

En decembermorgon för elva år sedan skulle den då sjuårige Martunis ut på gatan och spela fotboll med några kompisar. Som vana trogen hade han tagit på sig sin favoritmatchtröja - Rui Costas landslagströja - och var redo att möta sina vänner. Då kom vågen.

Under en dryg kvart svepte en av historiens dödligaste tsunamivåg in över land och skakade om hela sydostasien. Över 230.000 människor dog av naturkatastrofen, däribland Martunis familj. Själv lyckades han hålla sig fast i bilar och träd innan den mörka kvarten var över. När tsunamin lagt sig insåg Martunis att han var strandad i ett ödsligt mangroveträsk - omringad av vatten överallt omkring sig. Den sjuåriga pojken som inte kunde simma hade inga möjligheter att ta sig därifrån. Under flera veckor var sjuåringen fast i träsket där döda kroppar med jämna mellanrum flöt förbi.

- De gånger som rädslan tog över mina tankar så gömde jag mig mitt ansikte i min tröja, och försökte föreställa mig mina föräldrar. Jag var aldrig rädd för jag ville fortsätta leva för att kunna träffa min familj och spela fotboll igen, har han berättat efteråt.

På den 19:e dagen räddades pojken av en engelsk journalist och blev snabbt världsberömd. Snabbt fick han smeknamnet "Mirakelpojken" då han överlevt tsunamin, och som hela tiden haft sin portugisiska landslagströja på sig. En person som blev väldigt rörd av historien var Cristiano Ronaldo som själv flög till Indonesien för att träffa pojken. Under resan blev Ronaldo och Martunis nära vänner, en kontakt som skulle hålla i sig även efteråt. Ett år senare fick den då åttaåriga pojken flyga till Europa och träffa hela Portugals landslag, inklusive hans nya vän Ronaldo.

Idag är Martunis 19 år gammal och i veckan presenterade Ronaldos gamla klubb Sporting Lissabon att man värvat "mirakelpojken" till sitt U19-lag. Den portugisiska publiken väntar med spänning på att få se nya mirakel. Denna gång ska det dock inte ske i ett träsk utan på fotbollssplanen.

Publicerad 2015-07-02 kl 11:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons