Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Pekalski hjälper flyktingar i Libanon: "Stor vilja att hjälpa"

Medan många svenska fotbollsspelare kämpar på med försäsongen har Ivo Pekalski gjort en annorlunda resa. Till Libanon - där han jobbar som volontär i olika flyktingläger.
- Givande att kunna hjälpa till, säger mittfältaren till Fotbollskanalen.

Flyktingströmmen från Syrien har varit stor under de senaste fem åren, under tiden ett inbördeskrig utkämpats i landet parallellt med internationella försök att motverka terrororganisationen IS. Det har inneburit att folk sökt sin tillflykt till länder i Europa men framför allt till övriga länder runt omkring Syrien. Ett av länderna som har tagit emot flest flyktingar är Libanon. En tredjedel av dess invånare är flyktingar - upp mot två miljoner. Det har satt ett väldigt stort tryck på landet, med mycket folk på en liten yta som är i nöd och i behov av akut hjälp. Behovet för hjälpinsatser och donationer har således varit stort.

En som kände för att hjälpa till var den svenske fotbollsspelaren Ivo Pekalski, som tidigare spelat för bland annat Malmö FF och BK Häcken men som för tillfället är klubblös och kurerar ett skadat korsband i knät. Han har varit nere i Libanon sedan i fredags, efter att fått en lucka i sin rehabilitering, för att bistå en av sina närmaste vänner med ett välgörenhetsprojekt. Pekalski planerar att stanna i landet tio dagar till och under den tiden besöka flyktingläger på olika platser.

- Det har alltid funnits en stor vilja att hjälpa till. När jag fick chansen att sticka ner så tog jag den. Och insatser och volontärer behövs här nere. Det är tufft här och det går inte att skicka ut lika mycket hjälp som det gjort tidigare eftersom UNHCR och många av de större NGO (red anm. non-governmental organization) har skurit ner på hjälpen då de inte har resurserna längre för att hjälpa till i samma utsträckning som tidigare. Situationen har ju pågått i flera år och då blir det ekonomiska konsekvenser för dessa, säger Ivo Pekalski.

De insatser som Pekalski och välgörenhetsorganisationen, Igors humanitarian work, utför är bland annat att dela ut mat, skor och andra förnödenheter.

- Det är kallt just nu i Libanon och det är många som inte har haft några skor på fötterna. Häromdagen delade vi bland annat ut 1000 par skor till dem som har haft behovet, säger Ivo Pekalski.

Han förklarar att han alltid haft ett stort intresse för frågor om mänskliga rättigheter och en vilja att kunna göra något utöver livet som fotbollsproffs.

- Jag har varit aktiv tidigare med olika projekt. Det här senaste halvåret har jag tänkt väldigt mycket på att jag gärna vill hjälpa till direkt och kunna bidra på plats där det har behövts.

Försäsongen för de allsvenska spelarna är annars i full gång. Ivo Pekalski jobbar för att komma tillbaka så snabbt som möjligt till spel. Han tycker att rehabiliteringen går bra, men vill inte kommentera jakten på en ny klubb närmare än så.

- Just nu är det fullt fokus på rehabiliteringen med Simon Bakhoui i Halmstad, bortsett från att jag är här nu i Libanon. Men det känns positiv, och jag är övertygad om att jag förr eller senare kommer kunna välja ett alternativ som är det absolut bästa. Primärt utifrån ett fysiskt perspektiv, säger Ivo Pekalski.

Anton Svensson 

Publicerad 2016-02-03 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons