PROFFSKOLLEN: Harbuzi hjälte i Turkiet

Andra ligor och cuper

Labinot Harbuzi slog till i säsongens sista match för Genclerbirligi. I Norge lät flera svenskar tala om sig, inte minst landslagsförsvararen Mikael Lustig och målvakten Daniel Örlund. Här är veckans proffskoll.

NORGE
Tillbaka efter sin lårskada när Haugesund mötte Molde på bortaplan. Började dock matchen på bänken och hoppade in i den 60:e minuten. Hade en fin framspelning men i övrigt hann han inte göra allt för mycket avtryck i matchbilden. 5/10 satte VG i betyg.

John Pelu, Haugesund 7/1 (Utlånad från Rosenborg)

Conny Månsson, Kongsvinger 0/0
Missar större delen av säsongen på grund av ett avslitet korsband.
Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger 12/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Spelade 90 minuter när Kongsvinger föll med 0-3 mot Start. Men insatsen var allt annat än bra och VG tilldelade ex-Gaisaren betyget 3/10.

Edier Frejd, Kongsvinger, 11/1
Så nära, så nära att göra sitt andra mål för säsongen när han nickade i ribban i bortamatchen mot Start (förlust 0-3). Hade också ett skott strax före paus som dock gick en bit utanför. 5/10 i betyg av VG.

Marcus Andreasson, Molde, 9/0
Ingen vidare insats av Andreassson när Molde vann med 2-1 mot Haugesund. Redan i tredje minuten höll han på att ställa till det när han gick omkull i eget straffområde och sedan fällde en Haugesund-anfallare. Domaren valde dock att fria. Två minuter in på den andra halvleken var det dags igen. Han fumlade bort bollen i eget straffområde, vilket ledde till en jättechans för Haugesund som dock försattes. Fick usla betyget 2/10 hos VG.

Emil Johansson, Molde 11/0
Spelade från start i anfallet mot Haugesund (seger 2-1). Men hade svårt att komma till bra lägen och noterades inte för ett enda rejält avslut under hela matchen. VG var också sparsmakat i sitt betyg och satte 3/10.

Mattias Moström, Molde, 12/3
Moström spelade hela matchen på mittfältet och var inblandad i båda målen som Molde gjorde mot Haugesund. Vid 1-0 spelades han fri – stannade upp och spelade bollen vidare till Daniel Berg Hestad som sköt och på returen slog Baye Djiby Fall in ledningsmålet. Vid 2-0 slog Moström ett inlägg från höger och Haugesunds Vegard Skjerve skickade bollen i eget mål. Hade ytterligare ett par bra avslut på egen hand som inte resulterade. 4/10 betyg av VG.

Björn Runström, Molde 10/1 (Utlånad från danska Odense)
Har alltjämt svårt att platsa från start hos Molde. Mot Haugesund började han på nytt på bänken men fick hoppa in i den 53:e minuten. Hade svårt att ta för sig och komma till bra avslut. 4/10 satte VG i betyg.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 12/1
Säsongens första mål för Dorsin kom i den tolfte omgången när han gjorde 1-0 i den 29:e minuten mot Hönefoss (seger 3-0). Hönefoss målvakt Solvoll fumlade i samband med en hörna och bollen damp ned framför fötterna på Dorsin som från nära håll gjorde 1-0. Som brukligt hade han i övrigt några fina inläggslägen och tillhörde Rosenborgs bättre spelare. 6/10 i betyg av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 12/2

Andra målet för säsongen för Lustig när han gjorde 2-0 i 3-0-segern mot Hönefoss. Fredrik Winsnes som slog hörnan som föranledde Dorsins 1-0, slog på nytt en hörna i den 41:a minuten och på den vräkte sig Lustig fram och skallade in 2-0. I den 59:e minuten slog Lustig ett högerinlägg som möttes av anfallaren Morten Moldskred, som var den som ersatte Rade Prica, men Moldskred lade bollen hårfint utanför. Utsågs till bäste spelare av alla på planen av VG och betyget 7/10.

Rade Prica, Rosenborg, 9/5

Skadekänning höll Prica borta i matchen mot Hönefoss.

Daniel Örlund, Rosenborg 12/0
Femte nollan i följd för Örlund när Rosenborg vann med klara 3-0 mot Hönefoss. Tvingades bara till ett avancerat ingripande under hela matchen och det var i samband med ett friläge i den 30:e minuten. 5/10 i betyg av VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 10/1
Hade ett par bra möjligheter att få bollen i mål när Sandefjord spelade 0-0 mot Viking. 5/10 satte VG i betyg.

Johan Andersson, Stabaek, 9/4
Andersson var tillbaka på allvar när Stabaek vann med 3-1 borta mot Strömsgodset. Han stod för två av Stabaeks mål. Det första redan i den femte minuten och det andra i den 44:e. Hade ytterligare ett par bra lägen för bud på fler mål men fick nöja sig med två denna gång. Byttes ut med fem minuter kvar efter väl förättat dagsverke mot tidigare AIK-anfallaren Bernt Hulsker. VG ansåg svensken vara bäste spelare på planen och tilldelade honom betyget 7/10.

Pontus Farnerud, Stabaek, 7/1
Alltjämt borta med en lårskada.

Daniel Nannskog, Stabaek, 7/3
Skadad i baksidan av låret och det tvingar anfallaren till vila för tillfället.

Joel Riddez, Strömsgodset, 11/0
Riddez spelade hela matchen mot Stabaek och hade en gyllene möjlighet att göra säsongens första mål för hans del i den 58:e minuten men bollen slog i burgaveln. Blev varnad i den 86:e minuten. 4/10 satte VG i betyg.

Fredrik Björck, Tromsö, 12/1
90 minuters spel mot Odd Grenland (1-1) för Björck som på nytt stod för en stabil insats utan att utmärka sig speciellt. 5/10 blev betyget hos VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 6/0
Snudd på prickfri insats av Sahlman när Trömsö spelade 1-1 mot Odd Grenland. Sträckte ut i sin fulla längd och räddade ett lurigt skott av nigerianen Bentley bara någon minut in på den andra halvleken. Agerade med pondus flera gånger i eget straffområde men var chanslös när Odd utjämnade på en hörna.

George Mourad, Tromsö 7/3
Inget spel för Mourad när Tromsö spelade 1-1 mot Odd Grenland.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 12/5

Öppnade matchen mot Sandefjord (0-0) riktigt piggt men kom bort allt mer. I den 63:e minuten fick han en smäll mot vaden och såg ut att tvingas byta men han fortsatte matchen ut. 3/10 satte VG i betyg.

Daniel Arnefjord, Ålesund 11/1

Tillbaka i startelvan efter avstängningen senast och spelade 90 minuter mot Vålerengen på bortaplan (förlust 0-3). Drog på sig ett nytt gult kort i matchens slutskede, när han fällde en Vålerengen-spelare utanför straffområdet men den efterföljande frisparken blev resultatlös. 5/10 blev betyget hos VG.

Johan Arneng, Ålesund 12/0

Bara ribban skiljde Arneng från att göra sitt första mål för säsongen när Ålesund föll med 0-3 borta mot Vålerengen. Som vanligt en gedigen arbetsinsats av den tidigare Djurgårdsspelaren. 4/10 i betyg av VG.

DANMARK
Nej det blev inget spel för von Schlebrügge innan säsongen tog slut i den danska ligan. Får nu sommaruppehållet på sig att läka sin skada.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 19/2

Jon Jönsson, Bröndby, 10/2
Avslutade säsongen med att sitta på bänken under hela matchen när Bröndby vann borta mot Randers med 3-1.

Mikael Nilsson, Bröndby, 29/1
Smällen senast var inte så allvarlig att han missade säsongsavslutningen mot Randers. Spelade i 90 minuter som mittback.

Samuel Holmén, Bröndby, 27/5
Holmén fick nöja sig med fem mål den här säsongen. Spelade hela avslutningsmatchen mot Randers (seger 3-1).

Alexander Farnerud, Bröndby, 30/6
Avslutade säsongen på bästa sätt genom att göra 1-0 redan i den sjätte minuten i bortamatchen mot Randers som till slut, slutade med seger 3-1.

Andreas Klarström, Esbjerg, 31/0

Klarström fick vara med om en svängig avslutningsmatch. 3-3 slutade mötet med Nordsjälland efter att Esbjerg haft ledningen med 3-0 så sent som till den 65:e minuten.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Missade hela säsongen på grund av skada. Får ta nya tag till nästa säsong.

Mikael Rynell, Esbjerg, 15/0
Spel från start senast byttes till en bänkplats under hela matchen mot Nordsjälland (3-3).

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 5/0
Fanns inte med i matchtruppen mot Nordsjälland i helgen.

Johan Wiland, Köpenhamn, 24/0

Wiland var tillbaka mellan stolparna i FCK:s sista seriematch för säsongen. Släppte in ett mål mot Sönderjyske (seger 3-1).

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 26/1
Antonsson gjorde en stabil försvarsinsats när FC Köpenhamn avslutade säsongen med att vinna med Sönderjyske med 3-1.

Peter Larsson, Köpenhamn, 12/0

Även i säsongens sista match, mot Sönderjyske fick Larsson finna sig i att vara utanför matchtruppen.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 32/2
Lättare skadekänning gjorde att Wendt byttes ut i den 73:e minuten mot Sönderjyske i helgen.

Dino Avdic, Köge 0/0
Inget spel för Avdic den här säsongen.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 26/0

Spelade hela matchen när Nordsjälland kom tillbaka från 0-3-underläge mot Esbjerg och knep en poäng via 3-3.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 30/7
På avbytarbänken under hela matchen mot Esbjerg.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 20/1
Missade den sista matchen för säsongen på grund av avstängning.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0
Fanns inte med i Ålborgs sista match för säsongen, mot Köge (0-0) på grund av skada.

Louay Chanko, Ålborg, 27/3
Tåskadan som Chanko ådrog sig för några veckor sedan hindrade honom från spel i säsongens sista matcher.

Andreas Johansson, Ålborg, 31/8
Avstängd i säsongens sista match när laget spelade 0-0 mot Köge.

FINLAND

Skadade sig i sista träningsmatchen inför säsongen och missar de inledande matcherna av den finländska ligan.

Johan Carlsson, IFK Mariehamn 0/0

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn 5/0
Mariehamn tog poäng för andra matchen den här säsongen när laget spelade 0-0 mot Uleåborg. Olofsson spelade hela matchen.

TYSKLAND
Hansa Rostock misslyckades i kvalet mot Ingolstadt att hålla sig kvar i Bundesliga 2. Dahlén spelade 90 minuter i den första matchen och 64 i den andra. I den första matchen blev det förlust med 0-1 och Dahlén fick betyget 3,5. I den andra blev det förlust med 0-2 och Dahlén blev inte betygsatt av kicker.de.

FRANKRIKE

Källström spelade från start i avslutningsmatchen för säsongen mot Le Mans (seger 2-0). Byttes ut i den 64:e minuten.

Petter Hansson, Rennes, 31/1
Hansson fanns också med i Rennes sista match för säsongen. Förlust, 0-1 mot Boulogne.

ITALIEN

Fick 90 minuters spel mot Inter i den sista matchen för säsongen. Datasport.it tyckte att Ekdal gjorde en bra match på mittfältet och gjorde en jämn insats. 6,5 i betyg av datasport.it.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 12/2

Kim Källström, Lyon, 28/4

Albin Ekdal, Siena, 26/1

Andreas Landgren, Udinese, 0/0
Utanför matchtruppen även mot Bari (oavgjort 3-3).

Sebastian Carlsén, Inter 0/0
Utanför matchtruppen mot Chievo (seger 4-3).

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför Novaras matchtrupp.

Thomas Magnusson, Taranto 1/0

Säsongen över för Magnusson och hans Taranto, som slutade åtta i Lega Pro 1 (Gamla Serie C)

SPANIEN
Även i säsongens sista seriematch för Barcelona blev det en plats på bänken från start för Zlatan. Fick hoppa in sista tio minuterna men hann inte åstadkomma något märkvärdigt under den tiden i matchen mot Valladolid (seger 4-0).

Henok Goitom, Almería, 19/1
Utanför matchtruppen mot Sevilla (förlust 2-3).

GREKLAND

Spelade hela matchen i onsdags när AEK spelade 1-1 borta mot Aris i playoffserien till Champions League. I lördags blev det 87 minuter borta mot PAOK. (förlust 0-1). AEK missar därmed spel i Champions League och får hålla till godo med Europa League.

Olof Mellberg, Olympiakos 27/3

0-1 mot PAOK i onsdags och Mellberg fick nästan slutföra matchen. Han blev nämligen utvisad i den sista matchminuten och missade därmed Olympiakos match mot Aris i helgen som slutade 0-0.

TURKIET

Säsongen över för Sinan, som inte haft något flyt under sin tid som proffs i Genclerbirligi.

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 27/16

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 30/2

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 22/4
Gjorde segermålet mot Galatasaray med nio minuter kvar av spela av matchen. Fick ändå ”bara” betyget 2/5 av den turkiska sportsajten fanatik. Hann också med att bli varnad i den 42:a minuten.

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 11/2

Fanns inte med när Eskisehirspor spelade borta mot Diyarbakirspor och vann med 2-0.

Erik Pilfalk, Antalyaspor, 0/0
Får vänta på sin debut för sin nya klubb. Var utanför laget också mot Kayserispor (seger 4-0)

Erkan Zaglik, Kocaelispor 7/0
Säsongen över för Kocaelispor som ramlar ur turkiska förstaligan.

SCHWEIZ

Letar ny klubb för tillfället.

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Dusan Djuric, FC Zürich, 27/8
Tillbaka från skada när Zürich vann med 2-0 mot Sion i torsdags. Byttes ut med sju minuter kvar. Spelade hela matchen mot Xamax Neuchatel (3-3). Zürich slutade sjua i Schweiziska ligan.

Behrang Safari, FC Basel, 28/1

Spelade hela matchen för sitt Basel när laget vann med 3-0 mot Xamax Neuchatel i torsdags. Blev varnad i den 31:a minuten. Det gula kortet innebar att han var avstängd i Basels avslutningsmatch för säsongen, 2-0 mot Young Boys. Basel säkrade därmed ligatiteln, tre poäng före just Young Boys.

ÖSTERRIKE
Säsongen över för landslagsmålvakten, som blev utsedd till ligans bäste målvakt.

SINGAPORE

Armed Forces fortsätter spela torsdagsmatcher och senast blev det förlust med 0-1 mot Tampines Rovers. Sandberg spelade hela matchen och blev varnad i den 45:e minuten.