Rasistskandal i Holland - och Elm målskytt för AZ

Andra ligor och cuper

Viktor Elm gjorde mål för AZ i cupmötet med FC Den Bosch. Men matchen fick ändå en negativ prägel – på grund av hemmafansens rasistiska ramsor och apljud mot Jozy Altidore.

Det blev sportsligt sett en enkel match för AZ Alkmaar som utan större problem besegrade Den Bosch med 5-0 på bortaplan. Att två spelare visades ut i hemmalaget gjorde inte heller saken svårare.

Viktor Elm öppnade målskyttet redan efter fem minuter, men byttes sedan ut vid ställningen 4-0 kort efter halvtidsvilan. Därmed var han inte på planen när domaren tvingades bryta matchen under en kort period för att få tyst på den del av Den Bosch-klacken som sjöng nedsättande saker om Jozy Altidore, också han målskytt, och gjorde apljud så fort amerikanen fick bollen.

Två gånger tidigare hade speakern varnat fansen för vilka konsekvenser fortsatt sjungande skulle få, och för att statuera ett exempel valde huvuddomaren att tillfälligt blåsa av spelet och låta båda lagen lämna planen. Matchen kunde senare fullföljas, men representanter från båda klubbarna uttryckte sin bestörtning över de skällsord som Altidore tvingats utstå.

- Jag skäms över det vi nyss genomlidit. Det finns inga ord för det här, säger Den Bosch-direktören Peter Bijvelds.

AZ:s tränare Gertjan Verbeek:

- På senare tid har vi pratat mycket om ordet respekt inom holländsk fotboll, men tyvärr ringer det inte en klocka hos alla. I halvtid sade jag åt mitt lag att försöka hitta Jozy med månnga passningar så att han skulle få göra flera mål. Det hade varit ett fint svar, men tyvärr blev det inte så.

Även Viktor Elm var besviken över hur delar av publiken skött sig.

- De som gav sig på Altidore borde skämmas, säger svensken till AZ:s hemsida.

Publicerad 2013-01-29 kl 22:27