POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Så får ungdomar i Uganda ett bättre liv - tack vare fotbollskanalen.se och signerade Pelétröjor

Tillsammans med Läkarmissionen har fotbollskanalen.se velat hjälpa barn och ungdomar i Uganda till ett bättre liv - bland annat med hjälp av fotboll.

Med hjälp av de pengar som drogs in under auktionen på fotbollsgalan 2008, då vi drog in 100 000 kronor genom att auktionera ut tröjor signerade av legendariske Pelé, har fotbollskanalen.se med fotbollens hjälp velat göra något för utsatta barn och ungdomar.

Tidigare har vi satsat 50 000 i Sydafrika och nu satsar vi 50 000 i Uganda tillsammans med Läkarmissionen och Läkarmissionens samarbetspartner Retrak.

Det finns mycket man kan göra för de tusentals barn och ungdomar i Uganda som lever under svåra förhållanden och som tvingas till ett liv där de lätt hamnar i kriminalitet och drogmissbruk - och när det dök upp en möjlighet att hjälpa till genom fotbollen så tyckte vi på fotbollskanalen.se att det var ett projekt som passade oss bra att satsa på.

En del i Retraks arbete är fotbollslaget Tigers Club där barnen och ungdomarna under ledning av en tränare flera gånger i veckan tränar fotboll. Förutom att få spela fotboll kan man i klubbhuset umgås med de andra barnen, få ett mål mat, enklare sjukvård och även tak över huvudet om man skulle känna sig otrygg.
Fotbollen är ett utmärkt verktyg för att höja gatubarnens självkänsla. Det lär ut samarbete skapar en känsla av samhörighet och framförallt så är det ett välkommet avbrott från den i övrigt hårda vardagen.

Fotbollen är bara en del av Retraks arbete. Man hjälper barnen att komma till så kallade "halfway homes" som är ett första steg från gatan till ett eget boende så småningom, eller om det är yngre barn, att återförenas med sin familj som man av olika anledningar tappat kontakten med eller tvingats lämna.

17-årige Charles är ett exempel på någon som tack vare projektet har fått ett bättre liv. Charles stack hemifrån som ung tonåring och levde på gatan i ett par års tid då hans familj där han har två småsyskon helt enkelt inte hade tillräckligt med mat. Han fick kontakt med Tigers club och via fotbollen hamnade han sen i ett Halfway Home.

Via projektet fick Charles en yrkesutbildning som mekaniker och fick även en praktikplats på en verkstad där han sedan har fått anställning. Charles tror nu att detta är något han kan försörja sig på och han har flyttat hem till sin mamma igen.
Hans mamma har fått ett så kallat mikrolån och har börjat sälja grönsaker och familjen har numera tillräckligt med mat så att det ska räcka till alla. "Charles var försvunnen och jag letade länge efter honom. Men jag hade gett upp! Då kom han tillbaka", sa hans mamma och skickade med en massa tack till Tigers Club.

Publicerad 2012-02-04 kl 12:59
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto