Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Så ska Indiens nya liga lyfta mot toppen - med hjälp av Ljungberg och Djordjic

Pengarna finns, intresset likaså. Ändå har Indien varit något av en vit fläck på fotbollskartan.

Fram tills nu.

En ny liga, med några falnande stjärnor, ska på tre månader försöka lyfta sporten i världens näst folkrikaste land.

Ligan är stängd och består endast av åtta lag. Säsongen, som startar 12 oktober, är bara tio veckor lång. De största stjärnorna som värvats in är alla runt 40-strecket.

Det är lätt att titta på upplägget för nya Indian Super League och tänka "vad sjutton är det här".

- Jag har fått den frågan många gånger. Jag brukar koppla det till att MLS (den amerikanska proffsligan) startade på liknande sätt, säger Bojan Djordjic till Radiosporten.

Djordjic, numer U21-ledare i AIK och spelare i division 1-klubben Vasalund, är en av de europeiska spelare som plockats in till ISL. 32-årige Djordjic ska spela för Chennaiyin FC från Madras i sydöstra Indien, bland annat ihop med Pierre Tillman som kommer från Varberg Bois.

- Jag fick frågan första gången förra året. Det lät som en häftig utmaning, säger Djordjic.

Stjärnor som slutat

Idén till en ny fotbollsliga i Indien formerades på allvar 2010. Trots en folkmängd på över 1,2 miljarder är Indien ett otroligt mediokert fotbollsland vad gäller utövande. Landslaget ligger just nu på 158:e plats på Fifas världsranking, och landet har aldrig deltagit i ett VM-slutspel. Men publikmässigt är fotbollen den näst mest populära tv-sporten i Indien, bakom ohotade ettan cricket, även om det hittills mest varit de europeiska ligorna folk tittat på.

Där det finns ett intresse finns det dock även en marknad och flera Bollywood-stjärnor, cricketspelare och affärsmän har inför ligastarten velat vara med på tåget och investerat i de nybildade lagen.

Bland de mer namnkunniga spelarna som de lyckats locka till den nya ligan finns fransmannen David Trezeguet, italienaren Alessandro Del Piero och svenske Fredrik Ljungberg. Ligaägarna fantiserade om namn som David Beckham och Thierry Henry, men drömmarna fick stanna strax ovanför trädtopparna i stället för uppe över molnen.

Djordjic ska lämna hotellet

Utmaningen är nu att få indierna att framförallt att börja konsumera fotboll på hemmaplan, men också att börja spela fotboll själva.

- De har aldrig haft europeiska spelare över där, de har aldrig haft tränarna. Visst har de haft, men inte de här namnen som de kanske har sett på tv och vuxit upp med. Så det här är en perfekt chans för oss att inte bara fylla våra fickor med dollar under de här månaderna, utan också hjälpa de här ungdomarna, säger Bojan Djordjic.

Känd inte bara för sitt fotbollsspel, utan även för sitt sociala engagemang hoppas Djordjic att det finns substans i det upphaussade gräsrotsprogram som det indiska förbundet lanserat i och med starten på den nya ligan. Förutom att spela fotboll är tanken att de influgna stjärnorna ska hålla fotbollsskolor och vara ambassadörer för sporten.

- Det finns ju inget bättre än att ha såna spelare för att lära ut det, och jag hoppas att de verkligen gör det. Det är väldigt viktigt för dem där ute att de vet att vi är där på riktigt och inte bara sitter på våra hotellrum och räknar dagarna tills nästa lön kommer, säger Djordjic till Radiosporten.

Ljungberg till Bombay

Även Fredrik Ljungberg som efter ett par år av fotbollsplanen nu gör comeback hoppas kunna bidra med mer än bara spel under sin tid i Bombay, där han ska spela för Mumbai City.

- Ungdomarna vill väldigt gärna spela fotboll men det är svårt att hitta träningsanläggningar som funkar, och jag hoppas att jag kan inspirera någon och kanske till och med hjälpa till att träna några av dem medan jag är här. Och förhoppningsvis vinner vi även titeln, säger Ljungberg till Reuters.

Publicerad 2014-10-06 kl 11:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons