Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så ska Svenska Spel förebygga matchfixning: "Finns en osäkerhet"

Andra ligor och cuper

Problematiken med matchfixning blir allt större i Sverige. Nu planerar Svenska Spel i samband med SvFF utbildningsinsatser för klubbar i lägre divisioner.
- Det finns en osäkerhet kring vad man gör hos spelare och ledare om man kommer i kontakt med den här problematiken, säger Svenska Spels presschef Johan Tisell till Fotbollskanalen.

Foto: SCANPIX

Fotbollskanalen.se och TV4 Sport kunde i går avslöja att den före detta Landskrona BoIS-spelaren Liridon Leci för en andra gång fångats på kamera när han erbjuder sig att fixa matcher i Skandinavien. Han berättar att han har mycket folk i Sverige och har möjlighet att göra upp matcher om han vill.

Problematiken med uppgjorda matcher blir allt större i fotbollsvärlden, och Sverige är inget undantag.
Det statliga bolaget Svenska Spel berättar för fotbollskanalen.se att de tillsammans med det svenska fotbollsförbundet diskuterat ett förebyggande arbete mot matchfixning.
- Vi har för avsikt att göra vissa informations- och utbildningsinsatser med start i division två under nästa år, säger presschefen på bolaget, Johan Tisell.

Annons

Vad är det lite mer konkret för insatser som ni planerar att göra?
- Utbildning har i alla fall pekats ut rent generellt som en viktig byggsten i det förebyggande arbetet mot matchfixning. Och det handlar ju om att framförallt gå igenom allt ifrån tävlingsbestämmelser till vad matchfixning egentligen handlar om. Hur det kan yttra sig, vad man ska göra om man blir kontaktad, om man kanske ser andra som är i samspråk med personer eller om man har misstankar eller hör rykten om det. Hur man ska agera och var man ska vända sig.

- Det är ganska grundläggande bitar men saker som vi längs vägen uppfattat att det finns en osäkerhet kring vad man gör hos spelare och ledare om man kommer i kontakt med den här problematiken, vart man ska vända sig. Så det måste bli jättetydligt, säger Tisell.

"Ingen vetenskap"

Annons
Svenska Spel har gjort en gränsdragning efter division två. Spel i lägre divisioner erbjuds inte hos dom, men det finns på den internationella marknaden. Johan Tisell förklarar spelbolagets gränsdragning så här:
- Kommer man lägre ner i divisionerna så kan man ju fråga sig om det handlar om professionell fotboll. Och jag menar inte att personer som spelar i lägre divisioner skulle han en sämre moral eller så utan det handlar snarare om att man kanske är mer mottaglig för incitament för fusk, när man faktiskt inte tjänar sitt uppehälle på att spela fotboll, säger han.

- Och då kan man ju alltid säga att så är det i division två också. Och det är det jag säger, det finns ingen absolut gräns här. Vi har ju funderat på och diskuterat division två och gör det fortfarande, säsongen har inte börjat. Och det där kan man ha subjektiva åsikter om. Vi känner väl att med division två så finns det ändå ett visst spelintresse, det finns en relativt god övervakning och därför har vi dragit gränsen där. Men det där är ingen vetenskap och det får man hela tiden ompröva.

Annons

I nuläget finns det dock inga planer på att förbjuda spel i division två. Även om frågan har varit och är uppe för diskussion med SvFF.
- Vi har fortfarande avsikten att erbjuda spel på division två. Vi hade en avstämning med fotbollsförbundet i slutet på november men vi sa också det att förutsättningen är att vi fortsatt kommer följa den fotbollen lite mer ingående och vara lite mer restriktiva, säger Johan Tisell till fotbollskanalen.se och beskriver att det även finns en problematik med att dra tillbaka möjligheterna att spela på division två.

- Det man får lägga i andra vågskålen det är att om vi som ändå då tycker att vi redan i dag har ett restriktivt utbud, om man tittar på spel på hörna, inkast, gula och röda kort och så där. Om vi lämnar en serie så kommer man ju också ha sämre uppföljningsmöjligheter på den serien.

Annons

"Kan göra det svårare"
Problematiken med att komma åt matchfixning sträcker sig längre än till spelbolagen. Ett av de stora problemen är att det inte finns någon praxis eller rutin av att hantera rättsfall av den här sorten. Johan Tisell menar att frågeställningar kring detta fortfarande är centralt för att man ska komma åt brotten.
- Det är de här frågeställningarna fortfarande; går det att få en fällande dom, tycker man att lagstiftningen räcker till, är straffskalan tillräckligt avskräckande?

- Och sen måste man satsa på mer utbildning och information i det förebyggande arbetet. Sen tror jag att det blir extremt svårt att helt få bort det här från idrotten. Det är en så pass lukrativ verksamhet, men vi ska göra vad vi kan. Men det kräver också samarbete mellan idrotten, polis, åklagare men kanske också lagstiftare, spelbolag och tillsynsmyndighet. Då kan man börja göra det svårare i alla fall, säger Svenska Spels presschef Johan Tisell till fotbollskanalen.se.

Annons
Publicerad 2015-02-03 kl 22:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto