Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

SD sponsrade cupmötet mot Elfsborg: "Inget annat parti nappade"

Foto: Bildbyrån Faksimil: Kristianstadbladet

Sverigedemokraterna var en av sponsorerna när Kristianstad mötte Elfsborg i cupen

Kristianstads FF påstår sig jobba för att främja integration.

Samtidigt får klubben ekonomiskt stöd av Sverigedemokraterna.

- Vi tillfrågade alla partier, men bara de nappade, säger ordföranden Ronnie Larsson.

På söndagseftermiddagen förlorade division 1-klubben Kristianstad mot fjolårets allsvenska mästare Elfsborg i svenska cupen. Inget iögonfallande i sig, men däremot har många reagerat med förvåning och ilska över det samarbete som inramade matchen. Tillsammans med omkring 20 aktörer ur det lokala näringslivet fanns Sverigedemokraterna med som sponsor.

Enligt föreningens ordförande Ronnie Larsson har detta sin förklaring i att KFF är en liten klubb med små ekonomiska marginaler, och nu när säsongen blev längre än planerat, beroende på medverkan i cupen, behövdes tillskott i kassan.

- Att förlänga många kontrakt i truppen över ytterligare en månad utgör en ganska dryg extrakostnad för oss. För att klara ekonomin gick vi ut med en fråga till samtliga politiska partier om de ville stötta oss, men tyvärr var det bara ett parti som nappade. Vi hade önskat att det var fler, säger Larsson till fotbollskanalen.se.

Det här är inte första gången som Kristianstads FF tar hjälp av just SD. I somras genomfördes en kampanj under parollen "Ge rasismen rött kort" och då var partiet delaktigt i att bjuda på gratis inträde till en match mot Trollhättan. Vid det tillfället fanns även Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna med bland sponsorerna.

- Som fotbollsförening är det inte vår uppgift att särskilja det ena partiet från det andra. Det krav vi ställer är att olika partners har samma synsätt som vi, och om de säger att de har det utgår vi ifrån att det stämmer och att de står för det. Vi beskrev detta för de olika partierna och sade att om de ville stötta oss var det nödvändigt att de stod bakom de principerna. Det sade Sverigedemokraterna och de övriga tre att de gjorde, säger Ronnie Larsson.

Sverigedemokraterna vänder sig mot vad de kallar "mångkultur" och "massinvandring" och har många sådana formuleringar i sitt partiprogram. Har man då ett synsätt som är förenligt med ert?

- Jag har inte läst deras program till fullo och känner inte till det du beskriver. Vi har vänt oss till alla de politiska partierna varav SD var ett. De stöttade oss i somras och även nu vid Elfsborgsmatchen. Vi behöver den stöttningen. Vi tycker att det är väldigt angeläget att jobba med integrationsfrågorna eftersom vi har en ganska stor andel av folk från andra kulturer som spelar fotboll i vår förening. Då vill vi inkludera de ungdomarna i samhället och i vår verksamhet. I det läget skulle det kännas fel att "mobba ut" ett parti på grund av dess politiska åsikter, om de med handling har hjälpt oss.

Om Sverigedemokraterna suttit vid makten hade vissa av era ungdomar kanske inte ens släppts in i Sverige. På sin hemsida skriver de:

"Flyktinginvandringen bör vara begränsad till en mindre mängd flyktingar som uppfyller kraven i FN:s flyktingkonvention och som endast beviljas tillfälliga uppehållstillstånd under den period som de livshotande konsekvenserna av den konflikt eller naturkatastrof man har flytt ifrån varar. Flyktingpolitiken skall annars primärt vara inriktad på att hjälpa flyktingar på plats, i krisområdenas närhet."

- Okej, ja. Återigen vill jag inte ha några synpunkter på vad de olika partierna skriver i sina program. Det som är viktigt för oss är att vi kan fortsätta att driva frågan om integration för där ser vi att vi kan fylla en enormt betydelsefull funktion. Men vi jobbar med små medel och det vi gör kostar pengar. Inte minst när det kommer till att ha utbildad personal som kan klara av många av de ibland svåra situationer som uppstår.

SD skriver även: "Utgångspunkten måste vara att de som invandrar till Sverige anpassar sig till det svenska samhället och inte tvärtom. Sverigedemokraterna ser därför inte integration som en lösning på de problem som uppstått som en följd av den oansvariga invandringspolitiken. "

- Ja, men har du tittat på vad de andra partierna skriver? De som säger att det är viktigt att stödja integrationsarbetet men sedan inte gör det i verkligheten. Då talar man lite med kluven tunga, tycker jag. Om vi ska kunna ta hand om ungdomarna som söker sig till fotbollen är det ekonomin som avgör hur mycket energi och tid vi kan lägga på det. Våra ledare måste ha de resurser som krävs.

Du ser inga svårigheter i att samarbeta just kring integration när Sverigedemokraterna uttrycker sig på det här sättet?

- Det har de inte sagt till oss, det som du säger står på deras hemsida. Jag kan bara förhålla mig till vad de sagt till oss, och det är att man ser det som jätteangeläget att vi jobbar med det här, och att man vill att de invandrare som finns i Sverige tas om hand på ett annat sätt.

Vid Elfsborgsmatchen hävdar du att ni tillfrågade alla partier, men att bara SD ställde upp. Borde man inte tacka nej till dem då för att det inte ska se ut som ett ställningstagande för ett enskilt parti?

- Vi har ställt frågan och de som vill vara med och stötta oss får givetvis vara det. Ska vi säga att Sverigedemokraterna inte får vara med, är inte det mobbning? Det är väl bra att de vill stötta projektet.

Finns det inte en risk, med formuleringarna jag återgav tidigare i åtanke, att ni legitimerar ett parti vars åsikter går stick i stäv med idrottens anda?

- Det måste du fråga Sverigedemokraterna om. Varför man har olika synsätt på sin hemsida samtidigt som man stöttar oss. Vi försöker ju verkligen få det här att fungera i vår förening, att de som kommer utifrån ska slussas in. Det är angeläget att stödja en sådan sak, då spelar det ingen roll om man heter Sverigedemokraterna, Moderaterna eller Socialdemokraterna.

Publicerad 2013-11-11 kl 06:47
Annons
Annons
Annons