POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Sef-basen välkomnar aktionerna mot Fifa

Foto: Scanpix

Lars-Christer Olsson, ordförande i Föreningen svensk elitfotboll (Sef), välkomnar brottsutredningarna mot Fifa.
- Det är hög tid att man gör något och att myndigheterna hjälper fotbollen att rensa upp i leden, säger han till TT.

Olsson jobbade som generalsekreterare i Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, 2003-2007, under Lennart Johanssons sista mandatperiod som ordförande, men fick sluta efter fransmannen Michel Platinis seger i ordförandevalet. Olsson är väl insatt i turerna i den internationella fotbollens maktkorridorer.

Att schweizisk polis, på amerikansk begäran, grep flera toppnamn inom Internationella fotbollsförbundet, Fifa, och schweiziska åklagarmyndigheten samtidigt gjorde en husrannsakan mot förbundets högkvarter är enligt Olsson steg i rätt riktning.

Annorlunda med Johansson

TT: Kan fotbollen inte klara upp det här själv?
- Nej, det tror jag inte. Förutsättningen för att fotbollen skulle klara det hade varit att Lennart Johansson valts till ordförande i Fifa 1998. Då hade kanske världen sett annorlunda ut. Ska Fifa reformeras krävs det nog en samordnad aktion från USA och EU.

TT: Tror du att Blatter klarar den här krisen?
- Ja, jag tror inte att det kommer att ha någon betydelse för valen. Jag tror att det kommer att bli mycket "världen mot oss" på kongressen. Jag tror att det är det kortet som Blatter kommer att spela, att nu gäller det att fotbollen samlas kring en person. Jag är ganska övertygad om att Blatter vinner och tror inte att det blir någon ändring på den punkten. Sedan är det upp till honom om han vill ta tillfället i akt och göra någon förändring i organisationen på något radikalt sätt. Hittills har det inte lyckats.

Strid mellan Blatter och Platini

TT: Vilken är din främsta kritik mot Fifa?
- Att man inte är transparent. Det gäller genom åren. Det har gjorts flera utredningar av olika slag. Den senaste utredningen som gjordes av amerikanen Michael Garcia lämnades inte ut till allmänheten och det är där det stora problemet ligger. Hade det varit en transparent organisation hade man inte kunnat gömma undan händelser av det här slaget. Där hade Lennart gjort skillnad. Han har en helt annan inställning till det, precis som Uefa fungerade under hans tid. Då var det öppet, alla fick insyn.

Svensk fotboll stödde Michael van Praags kandidatur, men så sent som i förra veckan hoppade nederländaren av. Det gjorde även Luis Figo. Ende utmanaren till Blatter i fredagens val är Prins Ali bin al-Hussein från Jordanien.

TT: Är han ett fullgott alternativ till van Praag?
- Nej, det är han inte. Av de kandidater som fanns så är enligt min uppfattning van Praag den ende som kunde ha medfört någon förändring i praktiken.

Enligt Olsson är ordförandekampanjen i grunden en personlig uppgörelse mellan Blatter och Platini.

- Det var Uefa som plockade fram kandidaterna, så det finns ett annat spel bakom kulisserna mellan Blatter och Platini som man inte ska underskatta. Det finns en strid mellan personerna Platini och Blatter. De har varit såta vänner tidigare. Platini har varit den som stöttat Blatter sedan 1998 och fram tills för något år sedan. Han har förmodligen blivit lovad att bli Fifa-ordförande och så håller inte Blatters sitt löfte. Personstrider och personallianser är betydligt viktigare internationellt sett än vad vi inser i Sverige.

Publicerad 2015-05-27 kl 14:25
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto