POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Skatteregler inom idrotten ses över - kan ge klirr i kassan för föreningarna

Foto: SCANPIX

Idrottsministern Gabriel Wikström ska leda ett analysarbete av skattereglerna för svenska idrottsklubbar.

Skattereglerna för svenska idrottsföreningar ses över i ett analysarbete av regeringen.
Det kan innebära en efterlängtad förändring och klirr i kassan.
- De nuvarande reglerna är från 1970-talet och inte moderna, säger RF:s skattejurist Thomas Karlsson till Fotbollskanalen.

I går rapporterade Svenska Dagbladet att regeringen, med idrottsministern Gabriel Wikström i spetsen, har startat ett analysarbete av de nuvarande skattereglerna för svenska idrottsklubbar.
En förändring av reglerna är efterlängtad, det menar RF:s skattejurist Thomas Karlsson.

- För det första är det regler som är från 1970-talet så de är inte ”up to date” och moderna och lätta att tillämpa och verkligheten ser väl lite annorlunda ut i den ideella sektorns finansieringsverksamheter i dag än vad den gjorde då, säger han till Fotbollskanalen.

Tidigare har det gjorts två statliga skatteutredningar kring idrotten - Idrottsskatteutredningen 2006 och Stiftelse- och föreningsskatteutredningen 2009 - men båda resulterade i att läget blev oförändrat. Men nu vill regeringen på nytt utreda möjligheterna till en förändring.

- Vi vill lyfta frågan på den politiska dagordningen. Vilka inkomster är skattefria? Reglerna måste moderniseras för att skapa ett läge som idrottsrörelsen kan lita på, säger Gabriel Wikström, som inte vill avslöja några detaljer om analysarbetet, till SvD.

Thomas Karlsson tycker att det är mycket bra initiativ från regeringens sida.

- Det rör på sig och det är vi jätteglada för att vi, idrottsrörelsen genom RF, har ju krävt lagändringar sedan 2003. Då gjorde vi en egen stor skatteutredning som sedan ledde till den här idrottsskattekommittén som sedan la sitt betänkande 2006, men sen har det inte hänt någonting. En anledning till det är ju naturligtvis att Sverige har varit i trubbel med EU-kommisionen som har hävdat att våra momsregler för den ideela sektorn inte stämmer med det tvingande momsdirektivet. Men den frågan har EU-kommissionen numera lagt ned, och det kan var den utlösande faktorn. Nu vågar man kanske röra i inkomstbeskattning, för det är det det framförallt handlar om.

Utredningen från 2006 föreslog bland annat att idrottsföreningar "inte skall vara skattskyldiga för inkomst av näringsverksamhet som har naturlig anknytning till den idrottsliga verksamheten". Exempel som gavs på det var försäljning av korv och souvenirer. Enligt SvD tyder allt på att det nya analysarbetet är inne på samma linje.

Diskussionen kring en förändring av skattereglerna har funnits under en längre tid. Bolagiseringen av föreningar har bidragit starkt till det.

- Vi vill inte splittra upp idrotten i två läger mellan spets och bredd. Däremot vill vi modernisera reglerna, säger Gabriel Wikström som varit i kontakt med Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet.

Om skattereglerna förändras kan det innebära ett skönt klirr i kassan för många idrottsföreningar som slipper skattekostnader för vissa delar av verksamheten.

Publicerad 2015-03-18 kl 12:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå