Reservbetonade lag, matcher på neutral plan och glest på läktarna - trots att en titel står på spel.

Men Hammarby tog inte lätt på svenska cupen. Det gjorde däremot Djurgården.
Och Helsingborg - som åkte ut mot division 1-laget Valsta Syrianska.
Paulinho slog till med ett hat-trick och Petter Andersson och Charlie Davies hette de övriga målskyttarna när Hammarby kollrade bort Mjällby i tredje omgången.
5-1 blev det till slut.
Men det krävdes en rejäl skärpning lagom till andra halvlek för att knäcka Mjällby. Superettanklubben ledde med 1-0 i halvtid efter ett tidigt mål av Marcelo Sarvas.
Runt 3 000 åskådare kom till Söderstadion, en riktigt bra publiksiffra med cupmått mätt. Satsningen på ett cupmeeting i Gävle slog inte lika väl ut.

Publikfiasko

Där spelade allsvenska Djurgården och Sirius från Uppsala och superettan inför mängder av tomma stolar och dryga hundratalet åskådare. Hela upplägget gav fotbollsförbundets pr-avdelning ett nytt cupfiasko att brottas med.
Djurgårdens tränare Siggi Jonsson sågade hela konceptet.
-Vi hade hellre spelat matchen i Uppsala, men det är lika bra att åka ur den här cupen om det ska vara så dålig stämning, sade islänningen till TV 4.
Nu fick han ett eget fiasko att ta itu med.
Sirius vann med 4-2 och förtjänade en plats i fjärde omgången. Det var svårt att se någon divisionsskillnad mellan lagen. Andrej Komacs hörna, den som gick raka vägen in i mål, var det roligaste som hände på konstgräset för Djurgårdens del. Sirius matchvinnare: Alexander Gerndt två mål, Daniel Hoch och Petter Österberg.

-Vi måste kunna begära mera av oss. Det är för dåligt, sade Djurgårdens mittback Markus Johannesson till TV 4.

Helsingborg utslaget

Lördagens cupskräll inträffade några timmar senare på samma arena när Helsingborg spelade mot Valsta Syrianska, som ligger på undre halvan i division 1 norra. Henrik Larsson startade på bänken, något som gjorde Helsingborgs vanligtvis mäktiga offensiv något försvagad. Valsta Syrianska gick till halvtidsvila med en 1-0-ledning. Razak Omotoyossi kvitterade i början av andra halvlek och Gävlepubliken anade att Hif till slut skulle vinna när Henrik Larsson byttes in med en kvart kvar.

Då dröjde det bara några minuter innan Valsta Syrianska i stället avgjorde på straff genom Stelios Andreas Mavroidis. Och fjolårets bedrövliga allsvenska facit i cupspelet verkar upprepa sig.

Men det finns undantag. Ljungskile verkar ge cupen en chans, vilket gick ut över Norrby. Niklas Löfgren (två mål), Anders Augustsson och Andreas Kristoffersson såg till att det var avgjort redan före pausen. Kristoffersson smällde in en boll till i andra halvlek och Michal Kubala avrundade målfesten med sitt 6-0 tio minuter från slutet.
IFK Göteborg hade det jobbigt i bortamatchen mot Falkenberg som tvingade fram förlängning efter 90 mållösa minuter. Men väl inne på extratid lossande det för regerande svenska mästarna och tripp, trapp, trull skickade Mathias Ranégie, Tobias Hysén och Jonas Wallerstedt in målen till 3-0.
Väsby föll hemma mot Örgryte med samma siffror.
Publicerad 2008-05-17 kl 22:30