Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Spelare erbjöds 50 000 kr för att lägga sig

I Uppdrag gransknings andra del om matchfixning undersöks läggmatcher i fotbollens lägre divisioner.

– Han la upp det som det var väldigt enkla pengar att tjäna. 50 000 för 90 minuter, det är en hyfsad timlön, säger en spelare till programmet.

I onsdagens Uppdrag granskning grävs det i fotbollsdivisionerna under allsvenskan och superettan.  Enligt programmet är det dessa som blivit måltavlor för kriminella ligor och ibland även av sina egna spelare. 2013 är året då läggmatcher uppmärksammas allt mer i Sverige och Svenska spel flaggar för över 20 matcher som misstänkta.

– Någonting hände där, ett form av trendbrott. Sen kan vi ju ha missat också, men vi tror inte vi har missat så mycket tidigare. Utan det är något som hänt det här senaste året, säger Johan Tisell, presschef vid Svenska spel, till SVT-programmet.

Fokus hamnar på en helg i augusti där, inom loppet av några timmar, spelombud på Södermalm i Stockholm har tagit emot sammanlagt en halv miljon kronor på spelkombinationer på fyra matcher. Spelbolagen har aldrig sett något liknande förut, en genomsnittlig insats i de här divisionerna är på omkring 100 kronor.

– Vid lunch så märkte vi att det började komma in väldigt mycket spel på de här fyra matcherna. Vi stoppade spel tillfälligt och justerade oddsen, men det fortsatte komma in pengar. Vilket vanligtvis är ett symptom på att något inte är som det ska, säger Johan Tisell till Uppdrag granskning.

Spelmönstret skvallrar om att de är säkra på att lagen(Halmia, Råslätt, Prespa Birlik och Kristianstad) ska förlora och att det alltså rör sig om läggmatcher. Var för sig är oddsen inte märkvärdiga, men i en fyrling så multipliceras dem. En vinst skulle ge 22 gånger pengarna, cirka elva miljoner. Svenska spel blir tagna på sängen.

– Vi satt fortfarande här efteråt och undrade om det verkligen är sant det här. Eller ser vi spöken, säger Johan Tisell i programmet.

Fyrlingen gick i slutändan inte igenom, Prespa Birlik förlorade inte sin match, så de 500 000 kronorna gick till Svenska spel. De fyra matcherna är idag under utredning. Enligt Uppdrag gransknings poliskällor finns både misstanke mot fotbollsspelare och personerna bakom fyrlingen. En av dem är sedan tidigare misstänkt för att ha organiserat läggmatcher i Norge. Den andre har suttit i fängelse flera gånger för bland annat grov misshandel. Båda har kopplingar till organiserad brottslighet.

Uppdrag granskning träffar ett antal spelare i onsdagens program som säger sig ha erfarenhet av läggmatcher, bland annat några som spelat i skånelaget BW90.

– Jag blev kontaktad av en person på en parkering, som ville att jag skulle påverka resultatet. För det skulle jag få en viss summa pengar. Vid ett tillfälle 50 000 kronor, ett annat 200 000. Han la upp det som det var väldigt enkla pengar att tjäna. 50 000 för 90 minuter, det är en hyfsad timlön. Men han var också väldigt noggrann med vad som skulle hända om det misslyckades, säger en anonym spelare till Uppdrag Granskning.

Det som också avslöjas är att spelarna varit delaktiga i vadslagningen själva. Ofta med förklaringen att de behöver balansera upp de nästintill obefintliga lönerna i de lägre divisionerna.

– Spelare satsade allt från 1 000 till 10 000. De flesta oddsen låg på 2, även 3. Tanken har funnits där, men jag har aldrig gjort det. Jag var nära en gång, men svenska spel stängde ner spelet och det är jag glad för nu i efterhand, säger en annan spelare i BW90 till programmet.

Uppdrag Granskning sänds 15 oktober, klockan 20:00 i SVT.

Publicerad 2014-10-15 kl 19:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons