Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Stabaek inblandad i spelskandalen

Uefa öppnar nu en egen utredning om den stora spelskandalen inom fotbollen.
Sju matcher, varav en i kvalet till Champions league mellan svensklaget Stabaek och FK Tirana, utreds.

Utöver Tirana är fyra andra klubbar föremål för ytterligare utredning, meddelade det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) på sin hemsida på onsdagen: albanska Vllaznia, lettiska Dinaburg, IB Ljubljana från Slovenien och ungerska Budapest Honved.
De fem klubbarna utreds för totalt sju matcher, uppger Uefa.
"Från den ursprungliga listan på omkring 40 matcher som misstänktes på grund av resultaten, fortsätter Uefa utreda sju matcher i de europeiska klubbtävlingarna närmare", säger generalsekreteraren Gianni Infantino i uttalandet.

Svenska mål


Bland annat gäller det mötet mellan norska Stabaek och FK Tirana den 21 juli, i den andra kvalomgången till Champions league. Matchen i Oslo slutade 4—0 till Stabaek efter fyra svenskmål — två av Pontus Segerström, ett av Fredrik Berglund och ett av Pontus Farnerud — efter att bortamötet slutat 1—1.
De övriga sex matcherna som misstänks spelades i kvalet till Europa league i somras: båda matcherna i dubbelmötet mellan Dinaburg och Bnei Yehuda Tel Aviv (totalt 0—5), båda matcherna i mötet mellan Vllaznia och Rapid Wien (totalt 0—8), samt Ljubljana—Metalurg Donetsk (0—3) och Fenerbahce—Budapest Honved (5—1).
I fredags uppgavs att minst tre Champions league-matcher och tolv i Europa league var under utredning i härvan, som utreds av tysk polis och omfattar över 200 fotbollsmatcher i Europa.

Domare utreds


Polisen misstänker att ett nätverk med cirka 200 personer har påverkat resultatet i olika matcher och satsat pengar på dem hos spelbolag i Europa och Asien.
Spelare, tränare, domare och andra officiella representanter misstänks vara inblandade.
Utöver den tyska polisens utredning beslutade Uefa på onsdagen att öppna en egen utredning om tre misstänkta domare och en annan person med koppling till förbundet.
Uefa skriver i sitt uttalande att förbundet tillsammans med de respektive nationella förbunden kommer att ta till rättsliga åtgärder mot klubbar, domare och/eller spelare så fort det är möjligt.

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2009-11-25 kl 17:59
Annons
Annons
Annons