Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Stahre trivs trots hettan: "Har bra koll på läget"

llHan lämnade tryggheten i Sverige och Stockholm. För ett land med en blödande ekonomi, där nya strejker sätter igång nästan varje dag och där tränare sparkas i parti och minut.

Trots det trivs Mikael Stahre. Största omställningen?

Anpassa sig till värmen.

En stor snackis i Sverige under sommaren har varit värmen. Det har varit den varmaste sommaren på länge, och en del människor har säkert tyckt att det har varit nog då termometern har stigit till ett par grader över 30 vid vissa tillfällen.

Men det är inget emot värmen som har varit i Grekland i sommaren. När TT talar med Mikael Stahre, som i våras lämnade AIK för Aten-klubben Panionios, är han på väg hem från en träning, 22.30 lokal tid. Träningarna på dagtid existerar nämligen inte. Det är för varmt.

- Det var 42 grader i dag. Att träna på dagarna är inte att tänka på, säger Stahre.

Och det är just värmen som har varit den största omställningen för Stahre under de tre månaderna som han har tillbringat i Grekland. Inte kulturskillnaderna städerna emellan, inte att ta över ett helt nytt lag, inte att inte längre kunna göra sig förstådd på sitt modersmål.

I stället är det sommarhettan som har varit den stora omställningen.

- Det finns inte en chans att träna på dagen. Som det är nu tränar vi två gånger om dagen, första vid nio på morgonen, andra vid åtta på kvällen. Däremellan är det närmare åtta timmar. Hemma i Sverige var det tränade vi kanske tio och tre, säger han, och berättar vidare att värmen även tvingar honom till vissa justeringar i träningen.

- Nu måste jag verkligen vara mitt i prick och ta vara på varje sekund. Träningarna kan inte vara mycket mer än 65-70 minuter. Den filosofin hade jag visserligen förut också, men här är det verkligen ännu mer noggrant eftersom värmen gör att man inte kan träna hur länge som helst.

Men i övrigt säger Stahre att omställningen till det nya livet har gått relativt smärtfritt, framför allt fotbollsmässigt.

- Jag vill nog påstå att omställningen så här långt har varit mindre omvälvande än jag trodde att den skulle vara. Jag tycker att jag har ganska bra kontroll på läget.

- Det är klart att det är en omställning när man byter lag och så. Men själva processen: att jobba med människor, att jobba med ett fotbollslag och spelare, det har jag gjort så pass lång tid. Det är bara det att det är andra personer. Så i grund och botten gör jag samma sak. Det är bara små justeringar.

Att han har varit i Sveriges kanske största klubb, AIK, har också varit en fördel för honom nu när han har kommit till en stad med ett ännu större intresse. I Athen finns över tio tidningar som skriver om fotboll, varje dag.

- Det har i alla fall inte varit en nackdel. AIK är Sveriges största klubb, med ett stort intresse från supportrar och mycket press från media och allt runt omkring. Klart att det har underlättat.

Panionios spelar sin sin första ligamatch lördag den 28 augusti.

TT

Publicerad 2010-08-17 kl 14:10
Annons
Annons
Annons