POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Stängs av på livstid för nazisthälsningen

Foto: Scanpix

Det grekiska fotbollförbundet tar avstånd från Giorgos Katidis nazisthälsning. Nu stängs talangen av på livstid från landslaget.

"Vi fördömer agerandet kategoriskt", lyder det i ett pressmeddelande.

Det var efter 85 minuter av lördagsmatchen mot Veria FC som AEK Atens 20-åring slog in segermålet till 2-1. Sedan bröt de kontroversiella scenerna ut. I stället för att fira på sedvanligt sätt lyfte Giorgos Katidis högerarmen mot läktaren i vad som föreföll vara en regelrätt nazihälsning till supportrarna.

Katidis egna medspelare tittade förbryllat på honom och ingen annan ville återgälda gesten. Efter slutsignalen ska spelaren ha ångrat sig i skenet av den stora uppmärksamhet som följde på agerandet, och förklarat att han inte var medveten om symbolvärdet i sin hälsning.

Vid lunchtid på söndagen kom reaktionen från det grekiska fotbollförbundet. Genom ett pressmeddelande deklarerade man att den talangfulle mittfältaren försuttit sina chanser till landslagsspel, för all framtid.

"Vi vill kategoriskt fördöma det här agerandet", skriver förbundet.

Via en kortare text på sin egen hemsida motiverade förbundet sedan beslutet med att "hälsningen djupt påverkar alla de människor som drabbats av nazismens grymheter". Därför anser man det vara olämpligt för Katidis att tilldelas någon form av hedersuppdrag för Grekland som nation.

Från AEK Atens sida förklarade man på lördagen Giorgos Katidis handlingar med ren okunnighet. Enligt tränaren Ewald Lienen ska han vara "helt oinsatt" i politiska frågor, och när han insett betydelsen av hälsningen ska han ha fallit i gråt i omklädningsrummet.

Även ur ett bredare samhällsperspektiv har Grekland fått mycket negativ uppmärksamhet i frågor som rör nazism och ultranationalism på senare tid. I parlamentsvalet 2012 fick det nynazistiska partiet Gyllene Gryning sju procent av rösterna, vilket chockade många. Inte minst med tanke på den historiskt sett problemtyngda relationen till Nazityskland, som ju ockuperade Grekland under andra världskriget.

Publicerad 2013-03-17 kl 13:04
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå