Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: BBC.COM

Stor trafficking-härva inom fotbollen avslöjad: "Stort problem i Afrika"

En stor trafficking-härva har upptäckts inom fotbollen där underåriga fotbollsspelare har flyttas från Afrika till Asien.

Brittiska BBC  har uppmärksammat en stor trafficking-härva inom fotbollen. Enligt tv-kanalen har tjugotre 14-åringar från olika länder i Västafrika skickats till en klubb i asiatiska Laos där de tvingats skriva under kontrakt, sova på golvet på stadion och inte fått betalt.

ANNONS

Misstanken är att klubben från Laos planerar att träna upp spelarna och sedan tjäna pengar genom vidareförsäljningar.

Enligt NGO (non-governmental organization) flyttas varje år 15 000 spelare från västafrikanska länder, många av dem illegalt.

Nyhetsmagasinet Studio Ett i Sveriges Radio ringde upp Lars-Christer Olsson, tidigare VD för Uefa, nu ordförande för Svensk Elitfotboll och agenten Patrick Mörk för att höra hur de ser på saken och om det här är ett problem i Sverige.

- Från Afrika tror jag att det är ett stort problem. Mycket större än man känner till. Men det är ju illegal verksamhet så den är svår att hålla koll på. I det här fallet är det ju till Laos, i fallen jag känner till sedan tidigare har det varit från Afrika till Sydamerika. Inom Europa har vi bättre koll, kanske mer än vad det är mellan andra världsdelar, säger Lars-Christer Olsson till Studio Ett.

ANNONS

Studio Ett: Är det ett stort problem i Sverige?
- Nej det tycker jag inte. Inte vad vi känner till. Jag tror vi har ganska bra koll på läget i Sverige för om man kommer till ett nytt land och ska spela fotboll så måste man ha ett speciellt spelarcertifikat och det gör att nationsförbunden fångar upp de transfers som sker. Jag har svårt att tänka mig att det skulle vara en transfer till en svensk klubb från en annan kontinent utanför Europa där spelaren är under 18 år.

Patrick Mörk har tagit en del spelare från Afrika till allsvenskan och han håller med Lars-Christer Olsson om att det här inte är ett problem i Sverige.

- Jag tycker Fifa har tagit ett steg i fel riktning. Tidigare har det ju funnits en agentlicens med strikta regler och jag kan garantera att den som skeppar 14-åringar till Laos inte har en sådan licens. Men tyvärr har Fifa tagit bort licensen. Därför tror jag att det är stor risk att det kommer att öka med sådana här fall. Det blir svårare för spelare och klubbar att veta vem man kan lita på. Det finns många oseriösa aktörer som försöker tjäna pengar, säger Mörk.

ANNONS

Studio Ett: Du har ju själv hamnat i blåsväder med spelare du har rekryterat hit som det har uppmärksammats har fått sova i källare och tjänat lite pengar - hur resonerar du kring din egen roll i det här?
- Nej det har inte blåst någonting. Det var en artikelserie i Aftonbladet för ett och ett halvt år sedan som var helt absurd och ni kan ju läsa i kommentarsfältet under den artikeln. Det var ju en spelare som bodde i en jättefin lägenhet och som spelade i Eskilstuna i Division 2.

Studio Ett: Något som ofta lyfts fram som ett av de stora problemen är agenters hårda förhandlingsteknik, man går runt moderklubben och pressar spelare att skriva på dåliga kontrakt som i stället blir fördelaktigt för agenten - hur bär du dig åt när du jobbar mot Afrika?
- I de fall där du företräder en spelare så är det ju så att ju bättre kontrakt spelaren får, ju bättre karriär spelaren får desto bättre är det för mig som agent. Så länge man följer reglerna som finns, och jag följer absolut alla regler.

ANNONS

Studio Ett: Så du tycker inte att det här problemet är så stort?
- Jag har hållit på med afrikanska spelare i snart två decennier och jag har sett, eller hört talas om, oerhört få sådana fall. Sedan är det ju väldigt svårt för afrikanska medborgare att få visum till Europa så jag tror inte att jättemånga kan komma hit i trafficking-form. Och Laos-fallet låter väldigt extremt. Jag har aldrig hört talas om något liknande. Laos är inget stort fotbollsland och som Lars-Christer sa så är ju 18-års gränsen väldigt effektiv spärr. Det går ju inte att komma från Afrika till någon annanstans i världen och få en övergång godkänd om du inte är 18 år.

Publicerad 2015-07-24 kl 22:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto