Storbritanniens tunga OS-miss - utslagna på straffar

Andra ligor och cuper

Förbannelsen tar inte hänsyn till att det är OS. Eller om de kallar sig för britter eller engelsmän. När det kommer till straffar är utgången ändå densamma i ett mästerskap.

Storbritannien är ute ur herrarnas OS-turnering i fotboll. På det mest smärtsamma sättet — och alltför bekanta.

Sydkorea vann kvartsfinalen i Cardiff efter straffar (1—1 vid full tid och efter förlängning) och möter Brasilien i semifinal.

Åtta spelare hade satt sina straffar när Chelseas Daniel Sturridge brände sin och det var en ödets ironi att Sungyueng Ki, normalt i Celtic och ett Skottland som inte släppte några spelare till det brittiska OS-laget, slog in den avgörande straffen.

Sett till spelet var det inte oförtjänt. Sydkorea var över 120 minuter det vassare laget. Och britterna fick också skylla sig själva.

Ramsey missade i första

Redan i första halvlek missades en straff.

Sydkorea tog ledningen genom Dongwon Ji, klubbkompis med Sebastian Larsson i Sunderland, när han drog till med vänstern, en boll 19-åringen Jack Butland tar vilken annan dag som helst. Inte den här lördagen.

Det var början på en serie händelser. Alla ägde rum i Sydkoreas straffområde.

Ryan Bertrand prickade handen på Jaesuk Oh. Aaron Ramsey slog en usel straff som Sungryong Jung schabblade in under sig.

Sedan fällde Sungyueng Ki Daniel Sturridge. Ramsey klev fram igen och slog en ännu uslare straff som Jung läste och styrde undan.

Honduras skrämde

Honduras ledde två gånger, men Brasilien klarade sig ur kniporna och tog sig till semifinal i OS-fotbollen efter 3—2 (1—1) på S:t James' Park i Newcastle.

Mario Martinez gav "brassarna" den första skrämselhickan när han skickade in bollen redan efter tolv minuter.

Leandro Damiao kvitterade i slutet av den första halvleken.

Så dags var Honduras reducerat till tio man sedan Wilmer Crisanto lyckats få två varningar på lika många minuter.

Det hindrade inte spelens skrällgäng från att skaka favorittippade Brasilien på nytt. Roger Espinoza låga vänsterskott smet in i hörnet. Repliken kom omgående. Velasquez fällde Leandro Damiao och Neymar tryckte in straffen till 2—2 minuten senare.

Leandro Damiao avslutade jobbet med sitt andra mål i matchen och det fjärde i turneringen.

I tisdagens andra semifinal möts Mexiko och Japan.

Japan lätt vidare

Mexiko fick utstå en förlängning för att skaka av sig Senegal. Vid full tid stod det 2—2, men Giovani Dos Santos och Hector Herrera tog mexikanerna vidare.

Japan hade det betydligt lättare. Klara 3—0 mot Egypten.

Kensuke Nagais tidiga mål följdes av två sena av Maya Yoshida och Yuki Otsu, båda på nick. Egyptens chans reducerade i slutet av första halvlek när Saadeldin Saad fick rött kort.

Publicerad 2012-08-04 kl 23:30