POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER
11å

Succésvensken: "För höga krav i MFF"

I våras fick han sparken från Malmö FF. Nu gör Johan Andersson, 25, succé i Norge. Med 10 ligamål under säsongen är han en bidragande orsak till att Stabaek är på väg att ta hem ligatiteln. För Malmö går det sämre.
- Visst känns det som en revansch, säger han till fotbollskanalen.se.

Strax innan allsvenskan startade fick yttermittfältaren Johan Andersson reda på att han var överskottsmaterial i Malmö FF. Trots att han hade två år kvar på kontraktet. Nye tränaren Roland Nilsson prioriterade andra spelare.

Ett halvår senare gör Andersson stor succé hos norska serieledarna Stabaek och har bland annat gjort 14 mål i serie- och cupspel under säsongen.

Samtidigt är Malmö FF så nära den slitna klychan 'krislag' man kan komma.
- Visst känns det som en revansch, säger Andersson till fotbollskanalen.se.
- Dessutom är jag i en bättre klubb nu. Det tycker jag vi bevisat under säsongen där vi bland annat spelat jämnt med Rennes i Uefacupkvalet. Men det är egentligen skit samma.

Jag var lite överraskad att jag inte fick förtroendet i Malmö. Jag tycker att jag hade gjort bra ifrån mig under försäsongen. Men Roland Nilsson ville inte ha mig kvar, säger Andersson som fick ett och ett halvt år av sina två år i Malmö förstörda på grund av skador.

Men nu har den dribblingsskicklige yttermittfältaren hittat tillbaka till det som för några år sedan gjorde honom till en av landets mest eftertraktade talanger. Och precis som i Landskrona BoIS så är det tränare Jan Jönsson som tar fram det bästa ur honom.

Andersson tror att det beror på att Jönsson låter sina spelare 'släppa loss' och att han inte har för strama linjer.
- Roland Nilsson är en bra tränare. Han hade en väldigt strikt linje i allt han gjorde. Innan han kom hade vi knappt någon spelidé men sedan blev det väldigt klara linjer. Kanske lite väl klara för att passa mig. Det var väl därför han släppte iväg mig.

- I Stabaek känner jag både stort förtroende och frihet. Janne tittar mycket på Arsenal och har även bra kontakter där. Vi mittfältare kan ta olika löpvägar och vi har dessutom smarta innermittfältare som täcker upp till höger om jag sticker in i mitten.

Andersson har sin bild klar av vad som ställer till det för MFF. Kraven är för höga - såväl bland fans, styrelse och tränare. Spelarna får prestationsångest.
- Det är en stor klubb med höga krav. Det kanske är lite för höga krav och det blir väldigt spänt och ansträngt. De skulle nog behöva släppa lite på det.
Kan du tänka dig att komma tillbaka till Malmö? - Absolut. Det är ett stort lag, nära hem och de kommer att få en fin arena.
Även med Nilsson som tränare?
- Om han tror på mig så absolut.
Sorry, men frågan måste ju ställas. Landslaget?
- Nu bryr jag mig inte. Jag hoppas att det fortsätter att gå bra och sedan kan jag börja drömma om det.

Apropå att drömma vore det kanske en dröm för MFF med en mittfältare som gjort 14 mål på 23 matcher.

Publicerad 2008-09-16 kl 12:51
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå