Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svårt att upptäcka farliga hjärtfel

Andra ligor och cuper

Det går att upptäcka hjärtfel som kan leda till hjärtstillestånd vid ansträngning — men det är svårt och kräver en riktig expert. Det säger kardiologen Anders Jonzon till TT med anledning av fotbollsspelaren Victor Brännströms död.

I söndags segnade fotbollsspelaren Victor Brännström ihop under en match i division 2. Hans liv gick inte att rädda.

- För att hantera sorgen har Piteå IF nu kallat in en beteendevetare, en präst samt en läkare. Hela staden är i chock, säger Christer Berglund, Piteå IF:s talesperson, till TT.

- Vi behöver professionell hjälp för att klara det här.

Vad som orsakade dödsfallet är det ännu ingen som vet, men redan under en träningsmatch i februari ramlade Victor Brännström plötsligt ihop.

- Det kom helt utan förvarning och det bara small till, sade han till Piteåtidningen då.

Som att jagas av en tiger

Annons

Victor Brännström lades in på sjukhus, men läkarna hittade inget.

- Jag vet inte vilka tester som genomfördes, men jag har för mig att han låg inne över en natt, säger Christer Berglund.

Anders Jonzon, barnkardiolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, säger till TT att tankarna går till plötslig hjärtdöd, framför allt med tanke på hans tidigare svimning. Redan i maj, i samband med den norske simstjärnan Alexander Dale Oens lika plötsliga bortgång, varnade han för just svimningar i samband med elitidrott. Att ta dem på största allvar.

Svårigheten är dock att skilja en "farlig" svimning från en "ofarlig".

- Jag brukar jämföra det med att bli jagad av en tiger. Det är ingen bra idé att svimma när en tiger jagar oss, men de flesta av oss skulle nog svimma efteråt. Alltså; att svimma under en match eller träning gör mig betydligt mer misstänksam att det är något fel på hjärtat än om man svimmar efteråt.

Annons

Familjehistorien viktig

Enligt Anders Jonzon finns en mängd tillstånd som kan resultera i de rytmrubbningar som, i sin tur, kan orsaka plötslig hjärtdöd. Och de går att upptäcka och, ibland, behandla. Det gäller bara att veta vad man ska leta efter.

- EKG är ju grundgrejen, men det räcker oftast inte. Oftast bör man även göra en ultraljudsundersökning av hjärtat och kanske provocera hjärtat med elektroder, men framför allt bör man fråga efter tidigare episoder och familjehistorien, om det finns någon anhörig som har haft symtom.

Publicerad 2012-09-03 kl 15:42
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto