Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svenska fotbollsfans mest öppna för homosexuella spelare: "Men fortfarande mycket jobb kvar"

Fotbollssupportrar får en gradvis mer positiv syn på homosexuella spelare – och mest öppen är attityden i Sverige. Det visar en ny gallupundersökning som organisationerna Stonewall och Forza Football tagit fram.

Homofobi och sexism vållar fortfarande stora problem inom idrotten, inte minst i form av nedsättande ramsor, men på ett övergripande plan blir fansens syn på homosexualitet, om än i en långsam takt, mer inkluderande och tolerant. Enligt organisationerna Forza Football och Stonewall, som utrett frågan, skulle allt fler supportrar välkomna öppet homosexuella spelare i sitt eget favoritlag.

I Stonewall och Forza Footballs undersökning ingår 30 000 anonyma deltagare från 29 nationer, och det är särskilt två länder som sticker ut. I Sverige och Danmark skulle 79 procent av de tillfrågade "känna sig bekväma med att en landslagsspelare kom ut som homosexuell".

ANNONS

Som trea hamnar Storbritannien på 73 procent, följt av Portugal och Italien på 69 respektive 68 procent. Betydligt längre ned på listan återfinns Tyskland och USA som bara når upp till 52 och 53 procent.

Men även om siffrorna på många håll går åt rätt håll, är de fortfarande väldigt låga gentemot övriga delar av samhället, enligt Stonewall.

- Under den senaste tioårsperioden har vi sett klara förändringar när det gäller synen på homo-, bi- och transpersoner. Tyvärr har fotbollen inte rört sig lika snabbt som på andra håll, och det är uppenbart att mer måste göras i kampen mot homofobin. Inte bara inom fotbollen, utan inom idrotten generellt, säger Forza Footballs VD Patrik Arnesson i ett pressmeddelande.

- Vi kommer att fortsätta vårt samarbete med fotbollförbund och klubbar på alla nivåer för att snabba på de förändringar som krävs. Den här statistiken visar att vårt arbete är lika viktigt som någonsin tidigare.

ANNONS

Att Sverige placerar sig högt upp på listan skulle bland annat kunna förklaras med att Anton Hysén berörde många när han berättade offentligt om sin sexuella läggning för ett par år sedan. Något som kan ha förändrat synen på homosexualitet bland många fotbollfans, tror Forza Football.

Publicerad 2014-05-27 kl 22:25
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto