Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenska Spel: "En utveckling vi inte sett"

Andra ligor och cuper

De misstänkta spelskandalerna fortsätter att växa till antal.

På Svenska Spel håller man med om att det är anmärkningsvärt:

- Det är en utveckling som vi ser i år som vi inte har sett tidigare, säger presschefen Johan Tisell.

Den misstänkta läggmatchen mellan Gunnilse och Kärra Klareberg är en av flera under den senaste tiden. I augusti stoppade Svenska Spel bland annat spel på två matcher i division 1, Halmia—Limhamn Bunkeflo samt Lund—Kristianstad sedan man sett "avvikande spelmönster".

- Det är en utveckling som vi ser i år som vi inte har sett tidigare. Om vi är utsatta just nu eller om vi får vänja oss vid den här typen av händelser, det vet jag inte, säger Johan Tisell, presschef på Svenska Spel till TT.

Företaget har själva polisanmält fyra misstänka matcher och stoppat spel i ett tiotal fall hittills i år. Spel på den aktuella Gunnilse-matchen hanterades av andra nätspelsbolag, säger Tisell.

Annons

- Vi erbjuder inte spel på division 3 så det gick helt utanför oss. Det som är bra är att det verkar som alla är på frågan, både polis, åklagare och fotbollförbundet. Då kan man jobba mot att förebygga det här på ett bättre sätt, säger Tisell.

Att utreda misstänkta uppgjorda matcher är något nytt hos Riksenheten för korruption i Stockholm.

- Fram till i år är det inget vi har haft alls vad jag känner till. Vi har eller har haft fem-sex stycken kanske i år, merparten är fotboll, säger chefsåklagaren Alf Johansson till TT.

På hans bord ligger just nu två förundersökningar gällande grovt givande av muta. Händelserna bakom är de misstänka superettamatcherna hos Landskrona Bois samt Värnamo-Gais.

- Misstankarna är inte riktad mot någon spelare utan mot bestickaren. Det finns ingen skäligen misstänkt i något av ärendena i nuläget, säger Johansson.

Annons

Enligt chefsåklagaren finns det en bred vilja, både hos polisen och idrottsrörelsen, att stoppa utvecklingen.

- En total öppenhet i sådana här angelägenheter från idrottsrörelsen mot brottsbekämpande organ är väldigt nödvändigt. Att spelare, tränare och andra aktiva berättar vad de sett och hört, säger Johansson.

Johan Claesson, jurist och fotbollsspelare (senast i Sirius), har i höst anställts av Riksidrottsförbundet för att samordna kampen mot uppgjorda matcher och annat spelfusk. Han ser flera varianter av "matchfixning".

- Det som exploderat de senaste åren i Europa är att spelsyndikat, ofta asiatiska, ligger bakom. De har kontakter med lokala kriminella organisationer, som i sin tur har tentakler ute hos idrottens organisationer eller föreningar, för att med mutor försöka påverka spelare att inte göra sitt bästa. Sedan spelas det för stora belopp på till exempel den asiatiska spelmarknaden, säger Claesson till TT.

Annons

Att svenska föreningar ofta är välskötta anses vara en anledning till att uppgjorda matcher varit sällsynta här.
- Spelarna får sin lön i tid. Man har sett ett väldigt tydligt samband mellan uteblivna löner och matchfixning, säger Johan Claesson.

På den lokala nivån är det ofta personer med ledande roller i klubben som ligger bakom fusket.
- En färsk studie av den kanadensiske forskaren Declan Hill visar att detta är vanligast bland äldre spelare, i slutet av karriären, säger Claesson.
Publicerad 2013-11-18 kl 09:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto