Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svenskdoldis får landslagsjobb - i Jamaica: "Kom som en blixt från klar himmel"

VM-Kval Nord- & Centralamerika

Skandinavisk struktur och organisation ska ta "The Reggae Boyz" till VM 2026.
Det avslöjar Jamaicas nye assisterande förbundskapten: svenskdoldisen John Wall.
- Ett jäkla ärofyllt uppdrag, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

John Wall.

Det är runt 30 grader när John Wall vaknar upp i Kingston. Undertecknad har missbedömt tidsskillnaden och hört av sig mitt i natten, men det gör inte 41-åringen något. 

Han tar sig nämligen gärna tid till att berätta om sitt nya, något oväntade uppdrag som assisterande förbundskapten för Jamaicas landslag.

Hur kom det sig egentligen?

- Jag har varit i Jamaica tidigare i utbildningssyfte och därmed träffat en del fotbollsmänniskor i landet. Sen tog de kontakt med mig, vilket kom lite som en blixt från klar himmel. Det var inget jag aktivt hade eftersökt, utan frågan bara kom. De hade hört mycket om mig och ansåg att jag var en bra kandidat till jobbet, säger John Wall till Fotbollskanalen.

ANNONS

Var det självklart att hoppa på?
- Det kändes så. Jag har förmånen att kunna kombinera uppdraget med Gameinsight, där jag har en roll, på hemmaplan. Det kommer att bli en del arbete eftersom det spelas en del matcher utanför Fifa-datum, och om man tänker rent tävlingsmässigt har vi både Concacaf Nations League i vår innan Gold Cup kommer i sommar. Sen börjar kvalet till nästa VM.

John Wall har en bakgrund som ungdomstränare i AIK:s akademi, men har även haft huvudtränaruppdrag i Sandviken, Täby FK, Nyköping och LB07 på seniornivå. Med sina erfarenheter från den svenska fotbollen får han nu chansen att påverka fotbollen i ett nytt land - och i en annan kultur.

- Jag ska framförallt försöka tillföra något på längre sikt. Fifa har utökat antalet lag till VM 2026, dit USA, Mexiko och Kanada redan är direktkvalificerade. Så att ta oss dit är det stora målet. Så för mig handlar det om att skapa en struktur och miljö som ger oss förutsättningar för att lyckas med det. Samtidigt ska vi försöka växa som nation och få en bättre spelarutveckling.

ANNONS

Han fortsätter:

- Det finns relativt hög fotbollspotential i Jamaica, men systemet är väldigt annorlunda. Klubbarna har egentligen ingen ungdomsverksamhet alls, även om det är på väg att bli ett krav. Det finns skolfotboll mellan 12-19 år innan det blir spel med A-lag. Så klubbarna äger inte hela produkten själv. Det är en sak vi vill hitta en lösning på, och det är på gång. 

Personligen då. Hur känns det att få den här chansen?
- Jag tycker att det är fantastiskt stort! Speciellt att få jobba i en region och i ett land som är på tillväxt. Det är tilltalande att få chansen att vara med och påverka något långsiktigt. Det finns stora möjligheter och klara vägar framåt, samtidigt som det är ett jäkla ärofyllt uppdrag.

Samtidigt som John Wall beskriver stor utvecklingspotential i Jamaica som fotbollsnation finns det också utmaningar. Kulturella sådana. Men tillsammans med förbundskapten Heimir Hallgrímsson, tidigare förbundskapten för Island mellan 2013-2018, ska han sätta ut tydliga ramar som ska ge framgång.

ANNONS

Ramar tagna från Skandinavien.

- En risk för oss skulle vara att vi tror att vi bara kan komma in, peka och säga att "så här är det" och "så här ska vi göra". Jag tror det är viktigt att vi tar in och utvärderar innan vi pekar ut riktningen. Nu får vi en smekmånad, det är viktigt att komma ihåg. Därifrån tror jag att det kommer visa sig vilka våra utmaningar är. Men det vi måste ha är ett tydligt ramverk. Hur allt ska fungera och se ut vid samlingar, träningar och så vidare. Det runt omkring får inte spreta, säger Wall.

- När det gäller på planen skulle det vara lätt för oss att komma in med en massa idéer om hur vi vill spela men först måste vi utvärdera spelarna vi har och se vilka möjligheter som finns. Men det kommer att gå ganska snabbt. I slutändan är det Heimer som har sista ordet men vi är rörande överens om vad vi behöver göra på kort sikt: Det är skandinaviska struktur och organisation.

ANNONS

"Skandinavisk struktur och organisation ska ta Jamaica till VM". Har jag rubriken där?
- Haha, ja men så kan man faktiskt säga. Kör på det! 

Hur mycket drömmer du om VM?
- Det skulle vara helt fantastiskt att få ta "The Reggae Boyz" till VM. Det skulle vara enormt stort.

Några av de jamaicanska stjärnorna som Wall kommer basa över nu är Michail Antonio (West Ham) och Leon Bailey (Aston Villa). Men det finns även svenskbekantingar som Blair Turgott (BK Häcken) och Ravel Morrison, med en kortare sejour i Östersunds FK våren 2019 på cv:t.

Det är ett häftigt äventyr som väntar, minst sagt.

- Jag hoppas att jag inte dör nyfiken i alla fall, avslutar John Wall.

Publicerad 2022-09-26 kl 18:01
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto