POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Svenske spelaren vann dansk jättetvist - Bröndby måste betala miljoner

Foto: Scanpix

Martin Ericsson, BK Häcken.

Martin Ericsson vann miljontvisten mot Bröndby.

En dom som skakar dansk fotboll.

- Vi är väldigt många som har rätt till pengar, säger ”Adde” Johansson till fotbollskanalen.se.

Tvisten mellan fackförbundet Spelarföreningen och Köpenhamnsklubben Bröndby har pågått i flera år – med stora summor i potten. Osämjan gäller semesterersättningar. Spelarna har ansett sig ha rätt till en viss extra procentsats av exempelvis sign on-bonusar och placeringsbonusar, vilket är brukligt när det gäller vanlig lön, men arbetsgivarna har gjort en annan tolkning.

De har tyckt att en sign on-bonus ska betraktas som en engångsutbetalning - och att man därför inte behöver lägga på någon semesterersättning. Den hållningen har gjort att många spelare ansett sig vara lurade på pengar, och till sist prövades saken rättsligt.

Nu har tre pilotfall – av totalt 57 anmälningar – avgjorts. Och spelarna fick rätt. På tisdagen kom domstolen fram till att Bröndby är skyldigt Thomas Rasmussen, Peter Madsen och mittfältaren Martin Ericsson, numera i BK Häcken, sammanlagt fem miljoner svenska kronor. Ett gott besked för alla inblandade spelare.

- Det här var en riktlinje för vad som gäller i övriga ärenden också. Vi fick svart på vitt att klubbarna gjort fel, säger Martin Ericssons landsman Andreas "Adde" Johansson till fotbollskanalen.se.

Även han berörs av domen, på ett liknande sätt. Johansson anser sig ha rätt till samma sorts semestersättning som i de tre pilotfallen, från sin egen tid i Ålborg för några säsonger sedan.

- Jag vill inte gå in på hur mycket det rör sig om, men det är en summa som jag begärt. Vi ser nu att väldigt många klubbar agerat på det här sättet under lång tid, det har varit ett systemfel, säger Johansson.

Nu kommer du att gå vidare med din anmälan?

- Precis, den här domen var ledande för oss andra. Det kommer jag definitivt att göra.

Enligt spelarföreningen är det sammanlagda kravet värt mer än 30 miljoner kronor.

Publicerad 2012-09-11 kl 14:43
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto