Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Privat

Svensken tränas av van Basten: "Rysningar bara jag tänker på det"

Zia Sakirovski lämnade i somras Malmö FF för spel i AZ Alkmaar. Där trivs 17-åringen bra och har holländske legendaren Marco van Basten som avslutningstränare.
- Jag får rysningar bara jag tänker på det. Jag kan inte få bättre träning, säger Sakirovski till fotbollskanalen.se.

2012 fick han pris som den mest lovande 15-åringen i Malmö FF. Därefter spelade Zia Sakirovski både för MFF:s u19- och u21-lag, men något framträdande i a-laget blev det aldrig. Anfallaren lämnade nämligen de himmelsblå för ett äventyr utomlands i somras.

Sakirovski skrev på för holländska AZ Alkmaar, där han inledningsvis tog plats i klubbens u19-lag. Under hösten och början av det nya året har 17-åringen tagit för sig i u19-laget och fått flera chanser i AZ:s u21-/reservlag.

Och den svenske talangen trivs bra i Holland.
- Det är bra här. Jag har kommit in i det ganska snabbt. Jag bor hos en värdfamilj, så jag lämnade min familj, kompisarna och allt i Sverige. Det var ganska svårt i början, men jag kom in i det och har skaffat vänner i laget och utanför, säger Sakirovski till fotbollskanalen.se.

ANNONS

Något som har underlättat för anfallaren är att svenskarna Mujo Tankovic, Mattias Johansson och Viktor Elm finns i AZ Alkmaars a-lag. Zia hänger mycket med speciellt Tankovic.
- Ja, det blir lite Fifa-kvällar och så. Om jag är bättre än honom? Det är klart, han har ingen chans (skratt).

- Men Mujo hjälper mig mycket. Han finns alltid där för mig. Han har gått igenom samma sak. Han bodde ju i England hos en värdfamilj också.

Hur tycker du att det har gått för dig på planen?
- Det har gått bra. Vi är i final i cupen med u19-laget och det har gått bra i serien. Sen har jag spelat några matcher med b-laget och det har gått bra.

Hur är fotbollen i Holland?
- Det är högre tempo och bättre spelare. De tär mer taktik. ”Så här ska du göra”, liksom. Det är inte bara att springa runt som Kalle Anka. Det kvittar om du misslyckas, för du ska ändå göra det till att det blir rätt. Det är mycket positionsspel, passningsspel och det är offensivt.

ANNONS

I Malmö FF spelade Sakirovski som en av anfallarna i ett 4-4-2-system. AZ spelar 4-3-3 och svensken har fått chansen som både ”nummer tio” och på vänsterkanten.
- Jag rör mig fritt och utgår ifrån mitten. Jag gillar att ha bollen, att hämta den och sen även gå i djupet.

17-åringen känner att han hela tiden tar nya steg i sin utveckling. Framför allt har han blivit starkare.
- Vi körde inte så mycket styrka i Malmö. Det var väl en gång i veckan. Här vi kör vi varje dag, eller i alla fall fyra-fem gånger i veckan. Jag gick snabbt upp fem-sex kilo muskler. Jag såg att jag blev större och starkare.

Utanför plan får Sakirovski nu mer hjälp med att ta hand om sin kropp och hur han ska ladda upp inför matcher och träningar. Bland annat har hans kost förbättrats.
- Jag hade det tänket sedan innan, men man hängde ändå mycket med kompisar efter träningen och då åt man inte så bra. Så det har blivit en bra omställning nu. Man vet vad man ska äta och inte äta, förklarar talangen.

ANNONS

- AZ är riktigt professionella. Det är ju skillnad mellan AZ och MFF, men det är ju också skillnad mellan Ajax och AZ.

Utöver den vanliga träningen med laget får Sakirovski också avslutningsträning av den holländske legendaren Marco van Basten. En dröm för Malmö-killen.
- Det är fantastiskt. Jag spelade alltid fotboll i Rosengård med grabbarna och varje gång bollen kom i volleyläge och man skulle skjuta så sa vi: ”van Basten, van Basten!”. Nu får jag träning av honom, jag pratar med honom och får lyssna på honom. Jag får rysningar av det bara jag tänker på det, fyfan. Träningarna är kvalitet.

- Har man avslutsträning med van Basten tror jag inte att man kan få något bättre, fortsätter Sakirovski.

Känner du att du har närmat dig a-laget sedan du kom till AZ?
- Ja, det känner jag. Jag har varit med mycket i b-laget och jag har gjort bra ifrån mig. A-lagstränarna är ju alltid där och kollar och b-lagstränaren är ju en form av assisterande i a-laget. Jag känner att jag är där och nosar. Jag närmar mig för varje dag som går.

ANNONS

Har du förhoppningar om att få träna något med a-laget framöver?
- Jag är en sån kille som inte kan tänka långsiktigt på det viset. Jag tar det dag för dag. Om de kallar in mig så är det klart att jag går och tränar. Men det är inte så att jag tänker: ”Shit, jag kanske får träna med a-laget nästa vecka”. Jag gör bara mitt och förhoppningsvis så syns jag.

- Jag kan inte tänka på något annat sätt. Om jag skulle hoppas på något och sen inte hör något, nej, det skulle inte bli bra. Vafan, jag kör bara på, avslutar den offensive talangen.

Publicerad 2015-02-26 kl 14:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto