Sverige skrällde mot Tyskland

Andra ligor och cuper

Från sjuksängen och direkt in som matchhjälte. Lotta Schelin gjorde två mål när Sverige besegrade Tyskland med 3-2 i gruppfinalen i Algarve cup.
- Första segern för mig mot Tyskland, det var verkligen på tiden, sade hon.

Tyskland har varit Sveriges mardrömsmotståndare under 2000-talet. Många är förlusterna i stora mästerskap. Senaste gången i Algarve cup var 2002 och då var bara Therese Sjögran och Victoria Svensson med. Senaste gången det blev ett svenskt mål var i Algarve cup 2005 (Sara Larsson). Därför uttryckte spelarna samma sak: "Vad skönt att äntligen slå tyskorna!"

Men den här gången var det inget snack även om det bara skilde ett mål. Svenskorna spelade ut sina motståndare under en period i första halvlek och gjorde tre mål på tolv minuter. Nilla Fischer satte första målet i fritt läge vid straffpunkten efter en perfekt passning av unga Kosovare Aslani, 19.

- Jag tänkte först skjuta själv men så skrek Nilla så högt så jag spelade in till henne. Men helst vill jag göra mål själv, sade Linköpingsspelaren och log.

- Har spelat trots att jag varit lite sjuk i tidigare matcher men i dag kändes det bra. Och det här var nog min största match i karriären, funderade hon vidare.
På frågan om hon orkar spela finalen svarade hon snabbt:

- Givetvis, jag vill spela alla matcher.

Aslani hade även en fot och ett huvud med i Lotta Schelins mål. Lyonanfallaren blev sjuk i onsdags och hade bara tränat lite lätt dagen innan match.
- Jag blev helt däckad av någon infektion. En pigg Lotta hade nog gjort fler än två mål i dag. Nu var det den sega Lotta men det struntar jag i en sån här dag. Vi vann med 3-2 och det känns så jäkla skönt, sade Schelin.

Vid 2-0-målet (36) utnyttjade Schlin en missad passning i det tyska försvaret. Sprang sig fri mellan mittbackarna och rullade in bollen. Två minuter senare kom 3-0 och även den här gången kom hon fri med målvakten Nadine Angerer.

- Vi spelade skitbra hela matchen och det är kul att se att de yngre tar för sig så bra, sade Schelin.

Sverige slappnade av en aning i slutet och Tyskland friserade till siffrorna till 2-3. Vid det första målet gjorde mittbacksparet Charlotte Rohlin/Linda Sembrandt sitt enda lilla misstag. Tysklands andra mål borde Hedvig Lindahl ha tagit men Sverige höll undan och nu väntar USA i finalen på onsdag.

Det var många svenska hjältar i segermatchen. På mitten körde Caroline Seger och Nilla Fischer på som vanligt. Tyskorna åkte både i luften och i backen när de kom ångande. På ytterkanterna löpte Aslani och Therese Sjögran piggt hela matchen. Och Sembrandt gjorde ännu en stormatch som mittback. Vem ska peta henne till EM-slutspelet i september?