Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

SvFF-basens arvode: 88 000 i månaden

När Lars-Åke Lagrell avgick var det slut med hemlighållandet kring SvFF-basens lön.

Nu gäller full offentlighet och stopp för andra uppdrag.

- Karl-Erik Nilsson får 88 000 i månaden, säger Birger Jonsson till fotbollskanalen.se.

I slutet av mars valdes Karl-Erik Nilsson som ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Då påstod den nye SvFF-basen att han inte visse vad han skulle få i lön. Nu kan fotbollskanalen.se avslöja den ersättning som gäller.

ANNONS

Den 18 april tog förbundets Ekonomiska Samrådsgrupp beslut och följande gäller för Karl-Erik Nilsson:

Karl-Erik Nilssons totala ersättning för att vara heltidsarvoderad ordförande i SvFF ska ge 88 000 kronor i månaden och totalt 1 076 000 om året.

Eventuella förmåner som bil och annat ska ingå i den totala ersättningen på 1 076 000.

Uppgifterna ska vara offentliga, det är viktigt att rörelsen vet.

Uppdraget som SvFF-bas förutsätter exklusivitet. Det vill säga att man förväntas inta ta uppdrag för Uefa och Fifa och om man gör det så ska ersättningen omförhandlas.

- Han får ett arvode i form av 88 000 i månaden brutto. Allt ska ingå i den summan. Det är ett styrelsearvode som utbetalas månatligen och han kan inte ta in det i ett bolag, säger Birger Jonsson som är ordförande i Ekonomiska Samrådsgruppen och även ordförande i Västmanlands Fotbollförbund.

ANNONS

I och med att man stoppar en bolagslösning så kan inte Karl-Erik Nilsson lyfta sin politikerpension från tiden som kommunalråd i Emmaboda längre. Något han gjort sedan han avgick 2006 och sedan jobbat som konsult och låtit intäkterna från det gå in i sitt privata bolag.

Det var vid senaste årsmötet 23 mars som fotbollsförbundet tog beslutet att processen för att bestämma arvode ska vara öppen och transparent, vilket den inte varit tidigare. Så därför gav man förbundets Ekonomiska Samrådsgrupp i uppdrag att ta fram en lämplig ersättning till förbundets ordförande. Vilket man gjorde 18 april på ett möte.

Nu gäller öppenhet:

- Ja, det är viktigt för svensk fotboll, en ny era för förbundet och vi är en stor rörelse och där alla ska veta det här, säger Birger Jonsson.

Fotbollskanalen.se avslöjade i slutet av mars att Lars-Åke Lagrell under sina 21 år fått sin lön bestämd av vice ordförande Bengt Madsen i fotbollsförbundets styrelse, och att styrelseledamöterna gemensamt beslutat om sin ersättning.

ANNONS

Vid 2001 hade Lagrell en ersättning som var i klass med Nilsson i dag.

- Det är historia och det kan inte jag uttala mig om, det var en speciell situation, säger Birger Jonsson.

Lars-Åke Lagrell var dock bara deltidsarvoderad och fick 306 000 kronor om året från det att han blev landshövning 2002 och sedan efter att han gick i pension. Däremot har han haft uppdrag för Fifa och Uefa där någon form av arvode utgått.

Något som blir svårare att ta framöver:

- Absolut, det här är på heltid och all annan arvodering och sysselsättning måste han kommunicera med oss. Uppdrag i Uefa och Fifa? Det ligger i hans arbetsbeskrivning att verka internationellt för det vill rörelsen men han ska göra det utifrån sitt heltidsarvode, säger Birger Jonsson.

Publicerad 2012-04-24 kl 11:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto