Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

SvFF fullföljer utredningen av Kobane-banderoll - lägger inte ned anmälan

Dalkurd riskerar böter för banderollen med texten "Save Kobane". Fotbollförbundets styrelse planerar inte att lyfta frågan från disciplinnämndens bord och därmed lägga ned anmälan.

Diskussionen kring vad som kan anses vara politik och vad som snarare utgör manifestationer till stöd för mänskliga rättigheter fortsätter inom fotbollssfären. På onsdagen anmäldes Dalkurd till disciplinnämnden efter att lagets spelare gemensamt hållit upp en banderoll med texten "Save Kobane" inför derbyt mot IK Brage. Klubben ville uppmärksamma omvärlden på situationen längs gränsen mellan Turkiet och Syrien, där den fruktade extremistgruppen IS inlett vad som betecknas som ett befarat folkmord på inte minst de kurder som bor i området.

ANNONS

Dalkurds aktion var planerad på förhand och dalaföreningens ledning fattade beslutet om att genomföra den trots att SvFF varnat för att ett sådant agerande riskerade att strida mot förbundets tävlingsbestämmelser.

"Exponering av politiska budskap på arenareklam och matchdräkter eller i matchprogram får endast förekomma i form av politiska partiers namn eller kännetecken. Andra former av politiska budskap är förbjudna, t.ex. politiska anföranden och manifestationer liksom andra liknande aktiviteter oavsett framställningsform. I fall där tvekan uppstår huruvida en aktivitet innefattar ett politiskt budskap beslutar Förbundsstyrelsen i frågan", skriver fotbollförbundet i det andra kapitlets 35:e paragraf av tävlingsbestämmelserna.

Den sista formuleringen i regeltexten lämnar en öppning för SvFF att på eget bevåg låta sin styrelse granska ärendet, vilket skulle frånta disciplinnämnden beslutanderätten i frågan.

ANNONS

Ett liknande fall var aktuellt under 2009 då Örgryte dömdes att betala 10 000 kronor i böter efter att supportrarna visat upp en flagga med texten "Free Dawit", till stöd för Dawit Isaak, den svensk-eritreanske journalist som suttit fängslad i eritreanskt fängelse utan rättegång i mer än tio år. Då bestämde fotbollförbundets styrelse efter massiv kritik att disciplinnämndens dom skulle ogiltigförklaras, och det hela slutade med att Öis slapp böteslappen helt.

Men när fotbollskanalen.se når SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson via sms verkar det inte som att något liknande är aktuellt den här gången. Åtminstone inte utan att disciplinnämnden först gjort en prövning.

"Det är inte en fråga för förbundsstyrelsen i nuläget utan för disciplinnämnden. Det vill säga ordföranden Kenneth Tallinger eller deras sekreterare Andreas Göransson", skriver Nilsson.

ANNONS

Skälet till att vi undrar är att fallet med Dawit Isaak ledde till att förbundsstyrelsen ändrade disciplinnämndens utslag och kom fram till att inte bötfälla. Nu var vi ute efter att få reda på var den principiella skiljelinjen går.

"Jag förstår, men vi vet ju ännu inte disciplinnämndens utslag och vi vet heller inte om det överhuvudtaget blir en fråga för annan instans än disciplinnämnden. Men jag förstår precis hur du tänker".

Dalkurds sportchef Adil Kizil förklarade i söndagens upplaga av Dalarnas Tidning varför föreningen bestämt sig för att hålla upp Kobane-banderollen, trots risken för böter.

– Vi är inte så jättesugna på att vika oss i en sådan här fråga. Det handlar om människor som är i ett väldigt kritiskt läge och jag tycker att man ska upplysa om sådant. Det handlar inte om att ta en politisk sida, utan om att vi är medmänniskor allihopa. Det är det det handlar om i slutändan. Ingenting annat.

ANNONS

I värsta fall, för Dalkurds del, skulle SvFF kunna utfärda böter på en halv miljon kronor för banderollen. Det är taket på straffskalan. Men det finns ingenting som tyder på en så pass hård dom, även om Dalkurd skulle fällas av disciplinnämnden.

Publicerad 2014-10-16 kl 14:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto