Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Tumultet på Tele2 - polis fick flaska i ansiktet och knallskott sprängdes vid Dif-anställd

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Djurgården - Union Berlin.

Bråken mellan svenska och tyska huliganer blev våldsamma. Sammanlagt ska 14 personer ha drabbats på olika sätt, varav tolv poliser och en Djurgårdsanställd.

- Ett knallskott sprängdes intill henne, säger Jonas Riedel till fotbollskanalen.se.

Träningsmatchen mellan Dif och Union Berlin spårade ur på Tele2 Arena efter att hundratals personer från respektive klack stormat planen redan före avspark. Upprinnelsen ska ha varit att någon satt upp en banderoll med hyllningar till Stasi-anstrukna FC Dynamo Berlin, Unions värsta rival, intill Djurgårdens ståplatsläktare. Något som fick många tyskar att reagera.

En grupp av dessa stormade innerplanen, vilket i sin tur provocerade fram en våldsam reaktion från Djurgårdssidan. Det haglade knallskott och bengaliska eldar mellan grupperna, innan polis och ideella publikvärdar lyckades få situationen under kontroll.

I samband med tumultet ska en Union Berlin-supporter ha skadats så allvarligt att han fick föras till sjukhus, och även Djurgårdens SLO-medarbetare (Supporter Liaison Officer) Lena Gustafsson Wiberg drabbades i viss mån. Hon skulle avlägsna ett pyrotekniskt föremål från gräsmattan, men pjäsen exploderade i samma ögonblick som hon skulle grabba tag i den.

- Jag är okej och hade inga problem att arbeta vidare kring och efter matchen. Nu får vi gemensamt försöka att vända det här tråkiga som hänt till något positivt, säger Wiberg till fotbollskanalen.se.

Djurgårdens informationsansvarige Jonas Riedel är trots allt nöjd över att följderna inte blev mer allvarliga.

- Det var givetvis väldigt obehagligt och det är klart att Lena var chockad. Men vi undersökte henne på plats och hon drabbades som tur var inte av någon kroppsskada, säger Riedel.

- Som jag förstått händelseförloppet kom hon väldigt nära en så kallad "banger" som smällde av precis där hon befann sig. Det är givetvis ingen trevlig upplevelse.

Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolisen, berättar att även efterdyningarna till den avbrutna matchen blev tumultartade på sina håll. Under kvällen greps sju personer och 18 andra avlägsnades till följd av ett misstänkt våldsamt upplopp inne i City.

- När det gäller våra kollegor har tolv poliser råkat illa ut i olika grad. En kollega fick en flaska i ansiktet och en annan ska vara skadad i ena knäet. Sedan rör det sig om hörselrelaterade incidenter där det kastats knallskott. Sådant kan ju leda till obehag och hörselproblem just när det inträffar, men det är svårt att veta från fall till fall om några bestående men medföljer, säger Byström.

Har ni uppgifter om att fans eller förbipasserande skadats också?

- Nej, inte mer än när det gäller den tyska supportern före avspark. Men vi hoppas få en större klarhet och överblick under måndagen då supporterpolisen börjar med att titta på det rörliga material som vi har tillgång till från arenan bland annat.

Publicerad 2014-01-26 kl 14:03
Annons
Annons
Annons