Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Tung press på Hamrén i Rosenborg

Han lämnade Danmark för Nordens mest pressade uppdrag. Och efter femteplatsen i den norska ligan i fjol har trycket ökat än mer på svenske fotbollstränaren Erik Hamrén.
-Är du tränare i Rosenborg har du alltid press på dig, säger han till TT inför seriestarten.

Efter fjolårets serieseger med danska Ålborg flyttade Erik Hamrén norrut - för att ta sig an en jätte på fall.

Trondheimslaget Rosenborg, som tidigare dominerat norsk fotboll, var mitt inne i en generationsväxling, dock med ambitionen att ta sig tillbaka till toppen.

Säsongen slutade med en femteplats för Hamréns mannar, men inför helgens ligastart är kraven på 51-åringens lag större än så.
-Vad andra tycker spelar egentligen inte så stor roll, vi får inte ödsla energi på det. Men vi är väl tippade av många att vinna, säger Hamrén inför söndagens premiär mot Vålerengen.

-Sett till historien (bland annat 13 raka seriesegrar 1992-2004) är det en stor utmaning för mig att träna Rosenborg. Självklart ska vi göra allt för att slåss om guldet, men om det är realistiskt vet jag inte.

Till säsongen 2009 har Rosenborg hittills värvat två nya spelare - båda på anfallsposition. Forwarden Trond Olsen fick så sent som i veckan sällskap av svenske Rade Prica, som lämnar frysboxen i Sunderland och ansluter till Rosenborgs övriga svenskar (Mikael Lustig, John Pelu och Mikael Dorsin).

Men ett tag såg det ut som om Rosenborg inte alls skulle ha råd med förstärkningar i år. Efter ett underskott på nära 5 miljoner kronor i fjolårets bokslut skrek tidningarna ut sin dom över klubben.
-Jag har inte alls känt igen mig i de svenska tidningsrubrikerna. Läste man dem kunde man ju nästan tro att vi var på ruinens brant, säger Hamrén.

-Men det är långt ifrån sanning. Rosenborg är ju en klubb med stora tillgångar och några lönesänkningar har aldrig varit aktuellt. Sen har vi ju kunnat värva två bra spelare.

Vilka de främsta konkurrenterna blir i serien har Hamrén svårt att tippa - även om han slår ett extra slag för fjolårssegraren Stabaek, där svenske Daniel Nannskog har gjort succé som skyttekung.
-De kommer i toppen i år igen. Jan Jönsson är en mycket skicklig tränare som ju knutit till sig väldigt bra spelare till i år, Fredrik Risp bland annat.

Hur var det då med den ständiga pressen på Rosenborgs tränare, hur tacklar Hamrén den?
-Att fotbollsintresset här är så enormt gör det extra roligt att vara tränare, säger han.
-Men det är klart, det blir ett väldigt tryck också. Bara vid en vanlig träning är det alltid ett par-tre tidningar och två tv-stationer på plats. Förutom under skid-VM då, då intresserar sig norrmännen i alla fall för annat.

TT

Publicerad 2009-03-13 kl 15:17
Annons
Annons
Annons