Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

TV: Blatter blev omvald - trots alla skandaler

Nästa

Avbryt
Försök igen

Tidernas största Fifa-skandal rubbade inte Sepp Blatter. Internationella fotbollsförbundets mångårige ordförande valdes på fredagen för en femte mandatperiod. 

 

Fifa-kongressen bjöd på stor dramatik redan före omröstningen för att utse ordförande. Det var protester, bombhot och politik på högsta nivå.

Sedan kokades det ner till om den 79-årige schweizaren Sepp Blatter skulle få sitta kvar, eller om utmanaren Ali bin al-Hussein från Jordanien skulle ta över. Strax efter klockan 17.00 inleddes ordförandevalet i Fifa, där delegater från de 209 medlemsnationerna röstade.

Drygt två timmar senare klev Ali bin al-Hussein upp på podiet och drog sig ur. Han insåg att övermakten var för stor.

Det hade krävts två tredjedels majoritet, 140 av de 209 rösterna, för att vinna i första omgången.

Blatter fick 133, al-Hussein 73, tre var ogiltiga.

- Jag vill uttrycka min tacksamhet till hans kungliga höghet prins Ali, sade Sepp Blatter då segern var klar.

- Han var en konkurrent, en utmanare som har uppnått ett mycket bra resultat och i en sådan situation kunde han ha fortsatt.

Oberörd av skandaler
De senaste dagarnas skandal nämndes inte av Blatter. Men han erkände att det finns problem.

- Jag vill ge ett starkt Fifa till min efterföljare. Vi måste se över vår organisation, få bättre blandning i våra kommittéer, få in kvinnor. Det måste vi göra tillsammans. Jag är inte perfekt, ingen är det. Men jag gillar mitt jobb.

Störst motstånd har Blatter mött från Europeiska fotbollsförbundet (Uefa). I en kommentar till utgången av valet sade Platini:

- Jag är stolt över att Uefa har försvarat och stött försök till en förändring av Fifa. Förändringar som enligt min mening är nödvändiga för att den här organisationen ska återfå sin trovärdighet. Jag gratulerar min vän prins Ali för hans utmärkta kampanj och jag vill ta tillfället i akt att tacka alla nationsförbund som stötte honom.

Redan under Sepp Blatters inledningsanförande på morgonen avbröts kongressen av palestinska protester, och säkerhetspersonal tvingades föra bort demonstranterna. Palestinas fotbollsförbund hade lämnat in en motion om att utesluta Israel ur Fifa.

Strax innan kongressen efter lunch skulle återupptas vid 13.30-tiden efter framkom det att ett bombhot hade framförts mot kongressen. Enligt Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke genomsöktes lokalen som en säkerhetsåtgärd i samråd med polisen och därefter kunde kongressen fortsätta.

Enorma intäkter
Under Blatters tid vid makten har framför allt tv-intäkterna ökat enormt mycket. Enligt den senaste ekonomiska rapporten för åren mellan 2011 och 2014 har Fifa fått intäkter på motsvarande nästan 50 miljarder kronor. En hel del går tillbaka till nationsförbunden. Och Fifa har anslagit 9 miljarder kronor för utvecklingsarbete. Enligt Fifa har det funnits 200 projekt som vardera har fått minst 4,2 miljoner kronor, i utvecklingsprojektet Goal.

 

Publicerad 2015-05-29 kl 19:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons