POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

TV: Nordkoreas påstående: "Vi är i VM-final"

Argentina och Tyskland i VM-final?
Inte om du frågar Kim Jong-Un.
Se klippet där Nordkorea försöker inpränta budskapet att det egna landslaget har chans att vinna guldet på söndag.

Sedan tidigare finns mängder av flagranta exempel på hur Nordkorea, och inte minst dess ökände diktator, med politiska medel omformat och förvanskat informationsflödet i den slutna nationen. Syftet har ofta varit att ge en mer tillrättalagd bild av landet, och låta Kim Jong-Un själv sola sig i glansen av påstådda framgångar.

Nu rapporterar engelska tidningen Metro om ännu en iögonfallande händelse av just det slaget. Inför söndagens VM-final i Brasilien ska en statsstyrd TV-kanal ha publicerat nyheten att Nordkorea är klart för VM-final – trots att landet inte ens kvalificerade sig för själva mästerskapet. Klippets äkthet har ifrågasatts och man får nog ta det med en nypa salt, men dess uppbyggnad påminner om hur andra nyheter fabricerats vid tidigare tillfällen.

I inslaget, som går att hitta på youtube, påstås nordkoreanerna ha nått finalen efter att ha krossat Japan med 7-0, besegrat ärkerivalen USA med 4-0 och sedan tvålat till Kina med 2-0. För att ge extra trovärdighet åt nyheten har TV-kanalen lagt på matchbilder och höjdpunkter som påstås komma från ovan nämnda matcher.

Vilket lag Nordkorea möter i finalen framgår inte av TV-sändningen.

KOLLA IN KLIPPET HÄR!

Publicerad 2014-07-12 kl 22:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå