Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

TV: Unik inblick hos Jonas Thern – följ träningspass med talangskolan på nära håll

Nästa

Avbryt
Försök igen

OSBY. Niklas Hult. Jimmy Durmaz. Loret Sadiku. Mohamed Bangura. Isak Kiese Thelin. Totalt över 60 elitspelare på tio år.

Jonas Thern har något unikt som talangutvecklare – och vi hängde med på ett pass.

För tio år sedan drog Jonas Thern i gång sin fotbollsakademi Calcio ihop med förre HBK-spelaren Christer Tonning. Tio år senare har de plockat fram över 60 elitspelare, bland dem A-landslagets blixtinkallade Niklas Hult och Malmös stjärnskott Isak Kiese Thelin.

Efter en konflikt med IFK Värnamo så flyttade Jonas Thern sin verksamhet till Osby och där har han och Tonning i höst dragit i gång Calcio med internat. Under de närmsta åren ska den växa rejält.

- Det är det här jag brinner för, att vara ute på planen och få ungdomar att växa. Det funkar inte att lära ut en massa teori. Du måste vara på plan för att tillgodogöra dig kunskapen på bästa sätt, säger Jonas Thern.

VM-hjälten från USA 1994 och den förre mittfältaren från Benfica, Napoli, Roma har haft anbud att träna Malmö FF och ingå i landslagets ledning men har valt att istället kliva ut på träningsplanen med ungdomar. Ihop med Tonning, tidigare HBK-målvakten Håkan Svensson och Ulf Larsson så jobbar man för att ta fram talanger.
- Vi vill hjälpa till och utveckla svensk fotboll och ta fram svenska spelare, säger Jonas Thern som i höst ska få besök av SvFF som för första gången ska studera Calcio. 

Ovan finns delar av ett träningspass som Thern kör med ungdomarna på Calcio och där en del spelar i IFK Osby som kom tvåa division tre och nu kvalar till tvåan. Räkna med att svensk fotboll om några år kommer att notera en ny kull av Thern-talanger.

Lyssna även på podden ”Lundh” med 90 minuters fotbollsprat med Jonas Thern om talangutveckling, karriären, VM-bronset och kontroverserna.

Publicerad 2014-10-08 kl 18:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons