POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Uefa bojkottar inte Fifas kongress

Foto: Scanpix

Det europeiska fotbollförbundet Uefa bojkottar inte Fifas kongress, trots brottsmisstankarna mot personer inom organisationen, uppger nyhetsbyrån AP.

Det internationella fotbollförbundet Fifa tänker genomföra ordförandevalet på fredag, trots att fotbollens kanske största skandal genom tiderna är på väg att rullas upp.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, vill inte gå till omröstning.

- Det känns olustigt, säger han till TT.

Mot bakgrund av onsdagens händelser anser Karl-Erik Nilsson — som tidigare meddelat att Sverige tänker rösta mot den sittande ordföranden Sepp Blatter — att det vore olämpligt att genomföra valet på fredagen. Han står bakom Europeiska fotbollsförbundet Uefas krav på att skjuta upp omröstningen.

- Under förutsättningen att delar av Fifas ledning sitter i förhör om oegentligheter känns det olustigt att gå till en kongress och avhandla andra frågor. Sedan är det en annan fråga om det är möjligt att skjuta upp valet. Vi (de europeiska förbunden) är 53 av Fifas 209 medlemmar, säger han på telefon från Zürich.

Sent på onsdagskvällen uppmanade Uefas exekutivkommitté sina medlemmar att överväga att inte delta på kongressen. Efter ett sammanträdde under torsdagen meddelade Nederländska fotbollsförbundets ordförande Michael van Praag att det inte blir någon bojkott.

- Den svenska uppfattningen att man bör delta och påverka. Sedan kan exceptionella händelser kräva exceptionella åtgärder och det är klart att vi måste göra en skarp markering, säger Nilsson.

Bedrövad och förtvivlad

En natts sömn räckte inte för att skaka av sig onsdagens händelser.

- Det är med bedrövelse och förtvivlan man tar emot den typen av nyheter. Samtidigt har Fifa omgärdats av rykten under lång tid och det goda med det här är att man äntligen hittar förutsättningar för att lagföra och nagla fast dem som sysslat med oegentligheter. Och tack och lov är det väldigt långt från det som sker nu till det som händer på planen, säger Karl-Erik Nilsson.

Vid ordförandevalet siktar Sepp Blatter på att bli omvald för en femte mandatperiod men allt fler röster höjs nu för att han ska avgå. Kravet kommer bland annat ifrån det engelska fotbollsförbundet och den brittiske idrottsministern John Whittingdale.

Blatter i krismöte

Blatter ska under torsdagen ha kallat till ett krismöte med anledning av den rådande situationen. Enligt Fifas presstalesperson Delia Fischer träffade Blatter vid lunchtid representanter för de sex regionförbunden.

Asiatiska och Afrikanska fotbollsförbunden har meddelat att de motsätter sig att ordförandevalet skjuts upp.

Det asiatiska förbundet uttalar dessutom sitt stöd för Blatter.

"AFC upprepar (innehållet i) beslutet som fattades på kongressen i São Paulo 2014, att stödja Fifas ordförande Joseph S Blatter", skriver förbundet på sin webbplats.

Den 39-åriga jordanska prinsen Ali bin al-Hussein är Blatters enda kvarvarande motkandidat i valet.

Publicerad 2015-05-28 kl 14:22
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto