POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

UR SENASTE OFFSIDE: AFC Uniteds väg mot toppen

Foto: Scanpix

Den förre detta Hammarbyspelaren Haris Laitinen var en av de som hoppade på tåget.

Väsby United stod på randen till konkurs. Då klev Alex Ryssholm in med degen och laget bytte namn – till AFC United. I det senaste numret av fotbollsmagasinet Offside möter vi honom, och alla allsvenska Ex-stjärnor som numer har lämnat kaos-klubben.

- En vecka före premiären hade vi vårt första taktiska träningspass på tre månader, säger Haris Laitinen.

Väsby IK huserade under många år i division ett. 2002-2003 tränades man av Rikard Norling och bara några år senare slog man sig samman med Café Opera. Det blev början på klubbens mest framgångsrika period – man slutade på nionde plats i Superettan och strax därpå startade man ett samarbetsavtal med AIK.

Därefter har det gått utför. 2011 sade AIK upp avtalet med klubben och där stod klubben utan tränare och en skuld till skatteverket på 400 000 kronor.

Fotbollsmagasinet Offside har följt med på resan hos en smått kaosartad förening. Efter den ekonomiska krisen klev kapitalstarke Alex Ryssholm in i klubben med ambitionen om att ta laget till Allsvenskan. Det gick inte som planerat.

"Alex och Hamid lyckades på kort tid knyta till sig en rad spelare med allsvenska meriter. Prince Ikpe Ekong skrev på. Likaså Yosif Ayuba, Mirza Jelečak och Yannick Bapupa – som legat lågt sedan han avtjänat ett fängelsestraff för våldtäkt. Johan Blomberg blev kvar som tränare tills vidare, och när han före seriepremiären fick frågan »Vilka nyförvärv har ni?« svarade han: »Alla.«

Laget uppträdde, inte helt ologiskt, ojämnt. Stralande spel varvades med bottennapp och när sommaren kom lämnade Johan Blomberg klubben.

Blomberg:

– Alex blev på manga sätt klubbens räddning, men verklighetsförankringen var inget vidare. Man kan inte förvänta sig att ett lag med bara nya spelare går som taget. I slutet av vårsäsongen snackade de fortfarande om Superettan – jag sa att de skulle vara glada om vi slutade på övre halvan. När jag förstod att de tänkte peta in någon annan istället för mig var det lika bra att sticka. Men jag är stolt över det jag gjorde i Väsby. Jag tog hand om en extremt svår förstasträcka."

Även spelarna vittnar om den smått kaosaktiga strukturen:

"Jag frågar om de inte har någon egen skuld i det som inträffade. Om man går till en nybildad förening med mängder av nya spelare får man väl räkna med att allt inte fungerar som i Allsvenskan?
– Jag tror att jag talar för alla när jag säger att vi hade stor förståelse för det, säger Sebastian. Men om vi tar träningarna under försäsongen, det var bara för mycket som inte funkade. Då tycker jag att det är vår plikt att ta upp det med ledningen. Och Andreas Brännström som kom in istället var jättebra. Men Alex förstod inte att vi behövde tid på oss.

– En vecka före premiären hade vi vårt första taktiska träningspass på tre månader, säger Haris."

Hela Johan Orrenius text om AFC United läser du i Offside nr. 5 2013

Offside når prenumeranter under veckan och finns att köpa i butik från och med tisdag nästa vecka.

För att läsa mer om innehållet i kommande nummer, besök www.offside.org

Publicerad 2013-07-31 kl 12:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå