POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

UR SENASTE OFFSIDE: Bayerns boss slår hårt mot Champions League, Inter och United

Bayern Münchens sportchef Uli Hoeness ser ingen fara över hur Manchester City drivs - men väl kring United.
- De har hamnat i klorna på bolagsplundrare, säger han i en intervju i senaste Offside.

Bundesliga är för första gången Europas mest lönsamma liga och Bayern München pumpar - trots en tung sportslig höst - in pengar som aldrig förr. Samtidigt dras de flesta engelska, spanska och italienska toppklubbar med osannolika skulder. I senaste Offside ger Bayerns sportchef Uli Hoeness sin omvärldsanalys - och sågar både Manchester United och Champions League.

Hoeness förklarar först och främst att klubben inte är redo att höja biljettpriserna för att kamma in pengar.

– Vår publik bor i genomsnitt 200 kilometer från arenan – det betyder att de flesta åskådarna måste ta bilen, flyget eller tåget hit. De måste äta. Kanske sova över. De kostnaderna läggs ovanpå biljettpriset. För mig måste fotbollen alltid vara till för alla. Det är den största skillnaden mellan vår fotbollsfilosofi och andra länders – särskilt Englands.

– Bayern är en förebild – det har jag hävdat i 20 år, säger han och skrattar. Jag kanske var lite tidigt ute men Finanskrisen har varit till fördel för oss. Och reglerna om ekonomiskt fair play borde gynna klubbar som Arsenal och Bayern, som inte kontrolleras av utomstående. Fast då måste två villkor uppfyllas.
För det första: att reglerna verkligen tillämpas. För det andra: att de fungerar.

Och vad tror du?
– Jag är skeptisk. Jag blir glad om de gör det, eftersom det skulle innebära en stor chans för Bayern – och för andra tyska klubbar.

- Visst vann Inter Champions League, välförtjänt dessutom, de hade det bästa laget. Men vi gjorde en vinst på 50 miljoner euro, medan Inter som vanligt gick minus med 50, 60, 70 miljoner. Så vill inte jag ha det. Jag vill inte vinna Champions League och samma år göra en förlust i den storleksordningen.

Han är inte imponerad över hur Michel Platini gjort om Champions League sedan han efterträtt Lennart Johansson som Uefas president.

– Ärligt talat måste nästa steg bli att gå tillbaka till fyra engelska klubbar, fyra italienska klubbar, fyra spanska klubbar och fyra tyska klubbar.

- Vad är Zilina för något? Det är inte bra för fotbollen. Det kanske är bra för Slovakien, men mer är det inte. Sådana klubbar konkurrerar inte. Om Roma möter Zilina kommer kanske 15 000 åskådare. Om de möter det fjärde bästa engelska laget kommer 60 000. Och det är bra för fotbollen. Champions League ska vara en högkvalitativ produkt, politiken ska hållas därifrån.

Hoeness slår ut med armarna, irriterad när han tänker på de amerikanska finansiärer som orsakat kaos i Liverpool och Manchester United.
– En klubb som Manchester United, som hamnat i klorna på bolagsplundrare som inte har en aning om vad fotboll är… det är otänkbart för mig.

Vad säger du då om Manchester City?
– Med City är det annorlunda. Jag känner de där killarna från Abu Dhabi, jag träffade dem där i samband med en träningsmatch, och mitt intryck är att de inte gör det här för pengarna. Vi har sådana fenomen i Tyskland också, som Dietmar
Hopp i Hoffenheim eller Volkswagen i Wolfsburg. De följer den gamla romerska modellen med »bröd och skådespel«. I Wolfsburg har Volkswagen 50 000 anställda
och där finns inte ett dugg att göra, det är inte särskilt trevligt.

Dietmar Hopp har satsat trehundra miljoner ur egen ficka – som han
aldrig kommer att få tillbaka. Det är en gåva.
Samma intryck har jag av de där killarna i City. Enligt vad jag har hört är de goda
för en biljon dollar. Än så länge har de köpt kvantitet, inte kvalitet. Men om de satsar 500 miljoner pund, vad kan vi göra åt det? Det är inget jag beklagar mig över.

Offside når prenumeranter i veckan och finns att köpa i butik från och med tisdag i nästa vecka.

Publicerad 2011-01-19 kl 23:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå