Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

UR SENASTE OFFSIDE: Hasse Backe om City, Notts County och New York: "Bara lögner om Svennis"

Fotbollskanalen.se bjuder på exklusiv läsning ur Offside. Här berättar Hasse Backe om turerna kring New York, Notts County - och landslaget.
- Lagrell måste ljuga, säger han.

Senaste numret av tidningen Offside, som kommer ut på fredag, innehåller ett långt reportage med och om New York Red Bulls-tränaren Hasse Backe. En gång för alla berättar han om tillvaron i Manchester City, spelet bakom kulisserna i Notts County – och vad som egentligen hände kring Sven-Göran Eriksson och landslaget.

– Jag gillar Svennis, säger Backe. Han har tagit med mig ut på ett jätteäventyr de senaste åren. Det har varit fantastiskt. Synd att han har fått så mycket skit bara. Det förtjänar han inte. Som att han ringde Lagrell i höstas och erbjöd sina tjänster för förbundskaptenjobbet. Det måste vara en lögn. Svennis trodde inte det var sant när han läste att Lagrell påstod det i Offside. Jag känner Svennis och vet att han inte är typen som ljuger. Han får stå ut med mycket.

Backe ger också sin egen syn på karriären, som enligt många betraktare varit i dalande efter de senaste årens avsked från internationella klubb- och landslag.

Känns inte New York som ett steg tillbaka efter City och Mexiko?
– Jag ser det inte så. Det här är den största utmaningen jag tagit på mig under hela min karriär, sportsligt åtminstone. Att bygga ett lag som var sämst i fjol till ett lag som ska vinna MLS inom två år. Det här känns väldigt speciellt. Här, med Erik Solér som jag respekterar mycket som min chef, har jag den trygghet och organisation bakom mig som man behöver för att lyckas som tränare. Det finns 79 anställda i klubben och jag har Juan, en kille som är min personal assistant. Han hjälper mig med allt.

Premier League var din favoritliga och du fick vara assisterande där. Du funderade inte på att försöka stanna kvar i England på något sätt?
– Det är lite naivt att tro att Premier League, ja Serie A och La Liga också för den delen, skulle satsa på en svensk. Att de skulle kontakta mig och säga: »Mr Backe, vi vill att du tränar vårt lag i Premier League.« Det händer bara inte. Det handlar bara om namn. Fansen och ägarna kräver stora namn. Ingen vet vem jag är i England. Toppklubbar i Skandinavien – inga problem. Men de stora ligorna? Glöm det. Får jag uppleva en svensk tränare i Premier League innan jag dör är det kors i taket.

Hans Backe ser tillvaron i MLS-ligan som chansen till yrkesmässig upprättelse. Trots att rådgivare som Tord Grip avrått honom från att ta steget över Atlanten. Skulle Sven-Göran Eriksson eller någon annan locka honom med ett fett erbjudande om arbete i ett storlag är svaret givet:

– Då säger jag nej. Red Bulls är min grej nu. Det känns riktigt bra och jag ska slutföra det här oavsett vad som dyker upp. Två år är mitt kontrakt på. Kanske tar det ett år innan jag kan MLS och alla regler här, men under mitt andra år, när jag fått tid på mig att bygga mitt lag, då ska New York vinna MLS. Så är det bara. Jag är lite tjurig av mig och har bestämt mig för att visa att det går att komma hit och förändra. Media här i USA, när de väl ägnar något utrymme i blaskorna åt »soccer«, har redan börjat skriva att inga utlänningar lyckas som tränare i MLS och att jag inte kommer vara något undantag. Det hade varit skönt att bevisa motsatsen.

Du låter revanschsugen.
– Absolut. Även om jag inte ser det som att jag har misslyckats de senaste åren har det slutat på tråkiga sätt. Panathinaikos var bara ett skämt. City och Thaksin, en ägare som inte kunde ett dugg om fotboll. Mexiko, visst, där kunde vi ha gjort saker annorlunda. Det grämer mig fortfarande. Och Notts County… ja, det blev ju som jag misstänkte från början. Så nu är jag riktigt sugen på att göra något från start till mål.

Är det det som driver dig?
– Lite. Men mest är det ändå utmaningen. Jag kan inte ett dugg om fotbollen här, bortsett från att jag såg en del matcher när jag var i Mexiko. Vad som skiljer mig nu jämfört med för tio år sedan är just det här att jag inte är så systematiserad i mitt sätt att se på fotboll längre. Förr var det »all about the system«. Nu vill jag ge spelarna mer frihet. Vi får se om det blir lika framgångsrikt.

Publicerad 2010-04-14 kl 14:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons