Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

UR SENASTE OFFSIDE: Johan Mjällby om AIK - "Glad att de inte var intresserade"

Johan Mjällby byggde sin karriär på attityd och karaktär. Just de egenskaperna har gett honom chansen som tränare på en nivå som svenskar aldrig nästan når. I senaste numret av Offside så får vi följa Mjällby på nära håll i Celtic.

I senaste numret av Offside så får vi följa Johan Mjällbys liv som tränare i Celtic. Reportern Ulf Roosvald följer honom inför Old Firm - supermatchen mot Rangers - och låter den förre AIK-legendaren berätta om sitt gamla liv som kämpe på plan och sitt nya liv som ”cynisk” tränare.

Mjälby stormtrivs att vara tillbaka i Skottland och är inte speciellt intresserad av vad som händer i sin gamla klubb – AIK.

”Har du inte ens saknat AIK?” – Nej, jag har följt med otroligt dåligt i år faktiskt.

För att du inte har hunnit eller av ren självbevarelsedrift?

– Jag har kollat resultaten förstås – jag kommer alltid att vara AIK:are, eftersom det är den enda klubb i Sverige som jag har spelat för. Men AIK hade fem år på sig att integrera mig någonstans i organisationen, och ändå lyckades de inte.

Är du besviken över att de inte var mer intresserade av att hitta en roll till dig?

– Nja, inte besviken, de valde sin väg. Den var ju bra, de vann SM-guld. Men jag tycker att det är konstigt att de inte försökte få med mig, för det är ingen som är i närheten av min erfarenhet från Europaspel och landslag. Nog hade man kunnat hjälpa till på något sätt. Samtidigt är jag glad att de inte var intresserade, för det innebär att jag och familjen är här.

När han senare i reportaget får höra att AIK ligger under mot Djurgården med 2-0 svarar han:
- Jaha…

En röd tråd i Mjällbys liv är inte helt oväntat den stora viljan att prestera bra. Han berättar om vad hans egna gamla tränare i Celtic - Martin O’Neill - gav honom för order.
"»Johan, försvara vårt straffområde med ditt liv, men så fort du vinner bollen – give it to the better players!« Haha, det var ju inte så kul att höra första gången, men det fungerade ju.

En vilja som understryks när Mjällby blir irriterad när han tittar på tv-bilder efter derbyt mellan Arsenal och Chelsea.

"”– Men vad är det frågan om? Vad håller han på med!?

På bilderna från Stamford Bridge ser man hur Arsenals franske mittback Koscielny tackar Drogba för matchen. Fransmannen skrattar och skojar som om han och Drogba hade sprungit på varandra på stan. Johan sitter på soffans yttersta kant och skriker åt TV:n:
– Sånt där kan jag inte acceptera! Vafan, de har ju förlorat! Mot titelkonkurrenten! Lokalkonkurrenten! Okej att de kanske känner varandra men ändå… Skulle någon av mina spelare göra så skulle jag bli vansinnig. När jag var spelare var min dag förstörd om jag förlorade five-a-side-matchen på träningen. Jag pratade inte ens med min fru.”

Att Mjällby är stor i Glasgow och bland Celtic fans är en underdrift. det finns till och med en tecknad serie om honom där han framställs som viking och hjälte.

"Han har legendstatus nu, säger Eddie Pearson. Henrik Larsson var ju stjärnan, det vet du, men han är som Gud här. Johan är en kille man kan relatera till och känna igen sig i. Det finns mycket manlig kärlek som riktas mot Johan Mjällby i den här staden."

Du kan läsa hela artikeln i kommande numret av Offside - som kommer ut i nästa vecka i butiken.

Publicerad 2010-11-28 kl 15:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons