POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Utredning ska stoppa uppgjorda matcher

Enligt regeringen förekommer inget spel på uppgjorda matcher i Sverige. Så vill man ha det i framtiden också. Därför beställs en etikutredning från Centrum för idrottsforskning (CIF).

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) ser framförallt utredningen som en möjlighet att uppmärksamma problemet med uppgjorda matcher innan det uppträder i Sverige.

- Det är gudskelov inte något vi sett i Sverige på senare år men den här frågan har varit het i EU-sammanhang. Vi vill vara ute tidigt och samtidigt bidra till det europeiska arbetet, säger hon till TT.

I anslutning till att spelmarknaden vuxit explosivt har också spel på uppgjorda matcher avslöjats inom en rad olika idrotter, framförallt fotboll och tennis. I flera europeiska fotbollsligor, bland annat i Turkiet, Italien och Grekland har spelare och ledare gripits. Så sent som förra året inträffade ett uppmärksammat fall i Finland då Tammerforsklubben Tampere United uteslöts ur ligan för att ha tagit emot 300 000 euro av ett Singaporeföretag, som legat bakom uppgjorda matcher.

Het fråga

- Det här är en fråga som varit het i EU-sammanhang och alla ministermöten vi deltagit i. Vi har från svenskt håll varit återhållsamma med att ge uppdrag men nu när frågan börjar bli allt hetare och närma sig andra länder som Norge och Finland vill vi vara ute tidigt, säger Adelsohn Liljeroth.

Spelskandal i Sverige

För svensk del är det mest kända fallet spelskandalen 1990 då Expressens dåvarande sportchef Thomas Malmquist avslöjade att det förekommit uppgjorda matcher med bandyklubben Boltic samt Frölunda och Boden inom hockeyn.

- Det hotar ju den självständiga idrottsrörelsen. Vi har lika stort intresse som rörelsen att fortsatt goda villkor gäller, säger Adelsohn Liljeroth.

Centrum för idrottsforsknings rapport ska vara lämnad senast den 15 maj 2014 till Kulturdepartementet.

Publicerad 2012-12-14 kl 15:52
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå