POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ANDRA LIGOR OCH CUPER

Vägrar att möta klubben - eftersom spelarna är romer

Foto: TT

Motståndarlagen vägrar att möta FC Roma. Istället lämnar de walkover. Skälet: Alla spelarna i klubben är romer.
– De förnedrar oss och vår värdighet, säger tränaren Pavel Horváth till SVT.

Det är SVT-programmet Kobra som rapporterar om tillvaron för FC Roma i tjeckiska division 3. Under de senaste sex månaderna har laget vunnit alla sina matcher och klivit upp som ohotade serieledare i tabellen, och detta under sin första säsong inom den organiserade fotbollen. Men det är inte genom vackra anfall och många mål som FC Roma skördat sina framgångar. Faktum är att de inte spelat alls. Hittills är det nämligen inget motståndarlag som velat spela mot laget, där alla truppmedlemmar är romer. Det har blivit walkovers på löpande band, och tränaren Pavel Horváth är bedrövad.

– Jag blev jättearg och kände mig förnedrad som människa. De har förnedrat hela klubben och vår värdighet. Jag har spelat sen barnsben, men aldrig hört talas om att någon inte vill spela fotboll, säger han till SVT.se.

En av dem som reagerat på situationen är Sveriges ambassadör i Tjeckien, Annika Jagander. När hon under förra hösten fick höra om hur FC Roma blivit behandlat ringde hon runt till diplomatkollegor från andra länder, med stationering i Prag, och bad om hjälp. Utöver att uppmärksamma fler människor på problematiken lyckades ambassaderna även samla ihop ett lag för att möta FC Roma i träningssammanhang.

Vid sidan av Sverige och de nordiska länderna bidrog även USA, Storbritannien och Nederländerna med spelare.

– Diplomaterna som spelade var på hugget och det blev en väldigt spännande match. Och absolut ingen walkover, säger Annika Jagander.

Pavel Horváth berättar att han och resten av laget blev "chockade och glada" över initiativet, eftersom ingen hade väntat sig att någon skulle visa FC Roma sitt stöd. Däremot är han osäker på om aktionen kan bidra till att förändra de negativa attityder som råder gentemot romer i det tjeckiska samhället.

– Nu börjar de små barnen också att fråga: Kommer lagen att spela mot oss? Eller vägra som med er? säger Pavel Horváth till SVT.se.

Publicerad 2015-03-25 kl 19:41
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå